“Zijn rot ledematen beantwoorden niet zijn bevelen” 

Geen gasten in de studio maar wel aan de telefoon! Gerjanne Van Gink heeft een emphatische spiegel ontwikkeld voor mensen met dementie. Hoe was de nachtdienst in pyama van Jeanette van Doleweerd? Uit Engels onderzoek is gebleken dat het rustgevend werkt op een dementerend brein.Richard Jongetjes uit Aalten is talentverbinder en uitvinder van de scootmobiel drive in bioscoop. Janny Holtkamp is lid van de scootmobielclub en heeft genoten. Natuurlijk bellen we met Ellen en natuurlijk aandacht voor het overlijden van onze onvergetelijke huisdichter Jules van Ogtrop (98) en de oudste praktiserende huisarts van Nederland Nico van Hasselt (93).

Link naar de uitzending

“Het klikte meteen!” 

Vandaag een gevarieerde uitzending toegesneden op de actualiteit. Buurtzorg collega Esther uit het zuiden is aan de telefoon omdat ze tot prinses is gekozen! Vanwege Valentijnsdag leest Alla Popova een mooi verhaal over de liefde. De steunkousreporter wil graag weten of mensen op straat hun ware liefde al hebben gevonden. De Olympische winterspelen zijn aanleiding om met de 101-jarige Hans Mayer te bellen, de oudste nog levende Olympiër uit 1936. Suze is 92 en ook nog steeds sportief. Zij is naar de studio komen fietsen! Verder een tip voor het luisteren naar bijzondere mantelzorg verhalen op 18 en 25 februari!

Link naar de uitzending

“Helpen van mensen vind ik noodzakelijk want er zijn te weinig mensen die helpen!” 

Robert Ypes en Marietje van de Velden zijn allebei in 1936 geboren. Ze hebben het nodige meegemaakt in het leven maar hebben zich desallnietemin altijd op heel eigen wijze staande gehouden. In de uitzending proberen we van hun veerkracht te leren. De griep die onze vaste columnist al weken in zijn greep houdt, heeft als enige voordeel dat hij er een mooie column over heeft kunnen schrijven.

Link naar de uitzending

“Het is iedere week weer even leuk!” 

Iedere woensdagavond is het bal in de Twee Prinsen. Je kunt er naar hartelust zingen onder begeleiding van ondermeer Ton de Rooij, (broer van de vermaarde Jos de Rooij). Ton is samen met zijn vrouw Henny te gast. Ze vertellen over hun liefde en het belang van samen galmen. De steunkousreporter is een kijkje gaan nemen in de Twee Prinsen, maar natuurlijk speelt Ton ook live enkele nummers. Dansleraar Anton wil graag buurtdico’s houden voor jong en oud en geeft ons een peptalk om meer te dansen. Van dat alles geniet Mimi (94) mee, zij hangt de hele uitzending aan de telefoon.

Link naar de uitzending

“Lachen als een kip zonder kop, o wat knapt een mens daarvan op!” 

Verpleegkundige Loes Pijlman heeft met haar zoon Hanke Young 4 You opgezet. Zij regelen dat een jongere in contact komt met een oudere voor een klusje of gewoon voor de gezelligheid. Het kost niet veel en beide partijen vrolijken ervan op. De Amsterdamse Rosa van de Stichting Muziek Jong voor Oud is aan de telefoon. Studenten van het conservatorium in Limburg treden op in zorginstellingen. Waarom bestaat dat in Amsterdam nog niet? Romeo Olmberg heeft veel aan gospel muziek. Hij vertelt over zijn bewogen leven en zingt vanuit zijn auto een nummer. Lydia Muijen heeft niet zo veel met spiritualiteit maar wel met het thema van de maand van de spiritualiteit; opnieuw beginnen. Ze raadt iedereen aan altijd weer opnieuw te beginnen! Stagiare Angel is tafeldame.

Link naar de uitzending

Vrijwillige steunkousen

“Wij wensen u een gelukkig en gezond 2018 op Radio Steunkous!” 

Medewerker Isabel en vrijwilliger Odiel van ViiA, het uitzendbureau voor vrijwiligers in Amsterdam Oost, zijn te gast. Ze zijn net gestart in een gloed nieuw pand aan de Beukenstraat 3A! Iedereen die vrijwilliger wil worden of een vrijwilliger nodig heeft kan er terecht. Student Sam heeft zich ingezet voor zijn buurt via academie van de stad. Hij vertelt wat dat heeft opgeleverd. Karine Klappe maakt ons attent op Gezond Natuur Wandelen en huisgitarist Jost zorgt voor de muzikale omlijsting.

Link naar de uitzending

Kunst en beppen


“Ik heb de reiger een naam gegeven, Japie.” 

Peter Hermanides is een kunstenaar in de Thuiszorg. Hij maakt foto’s van dingen die hem bij de mensen thuis opvallen en ontroeren, zoals koekjes die hij op een mooi schoteltje gepresenteerd krijgt. Mats Kwakerman heeft Beptab bedacht een nieuwe app om eenzaamheid te bestrijden. Vaste columnist Hans Beerends is nog steeds ziek maar Ellen wil wel zijn column voorlezen. Dat de ontmoeting tussen mens en dier ook kunst kan zijn bewijst mevrouw van der Molen. De steunkousreporter heeft haar contact met reiger Japie vastgelegd.

Link naar de uitzending

Kerst


“Ben je ook wel eens eenzaam als je niet alleen bent?” 

Het is een volle kerststudio omdat het de laatste uitzending van het jaar is. Noor van Crevel (88) heeft voor de rubriek “Not alone met een microfoon” drie leerlingen; Hadja, Esther en Yptiesem van het Montesorri Collge Oost geinterviewd. Ze is in de studio om verslag te doen en heeft haar vriendin Tine meegenomen. Stagiaire Angel (19) praat mee. Freek draagt een gedicht voor en huisgitarist Jost Oosterbaan zorgt voor muzikale omlijsting. Vandaag geen”Bellen met Ellen, maar “Crea met Bea”. Bea geeft advies hoe de feestdagen door te komen; beschouw het als een gewone dag of ga naar het Light Festival bijvoorbeeld. Aleida praat ons warm voor een kerstoptreden van Zeeburg Zingt komende donderdag in Kindervreugd, Kramatweg 31A om 14.00! Tijdens de uitzending werd er genoten van prosecco en heerlijke kerstversnaperingen. Iedereen prettige feestdagen en alvast een zo gezond mogelijk 2018! Volgende week zijn we namelijk met kerstvakantie.

Link naar de uitzending

Levenskunst


“Zit ik weer in mijn uppie!” 

Joke Roeleveld is te gast naar aanleiding van het net verschenen boek “Mooi oud zijn – oud worden – een zoektocht”. Een mens laat niet alleen geld en goederen na, 
maar ook inzichten, levenservaring, humor en liefde.
 In Testament Ongekend van rituelenkunstenaar Ida van der Lee maken zeven zestigplussers op eigenzinnige wijze hun Testament op. Luisteraars kunnen er nog naartoe op Woensdag 20 december van 14:00 uur – 16:30 uur: Try Out in de De Boomspijker, Recht Boomssloot 52, 
Donderdag 28 december in Studio K, Timorplein 62, Amsterdam, middagvoorstelling van 14:00 tot 16:30 uur en avondvoorstelling van 19:30 tot 22:00 uur. In januari start zij een nieuw project waarvoor nog plaats is. In “Not alone met een microfoon” horen we het hoorspel “Fluitenkruid”, gemaakt door ervaringsdeskundige Lydia Muijen en Dick Visser, een oudere muzikant met geheugenproblemen.

Link naar de uitzending

Sinterklaas


“We gaan een Sinterklaas quiz doen!” 

De verjaardag van Sinterklaas is een dag waarop wensen werkelijkheid kunnen worden. Aan de telefoon Gerard Berentsen van Wensstichting Oppepper4all. De wijn-wens van Jan is in vervulling gegaan dankzij Steunkous presentator Elly Lakerveld. Hans Beerends Leest zijn Column en Alla Popova vertelt hoe ze aan haar naam komt. Natuurlijk herhalen we de Sinterklaas quiz die vrijwel jaarlijks wordt gehouden in het Flevohuis voor mensen met geheugenproblemen. Huisgitarist Jost speelt mooie Sinterklaas blues.

Link naar de uitzending