“Armoede is als je s’avonds niets te eten hebt!” 

Morgen wordt de Omarmprijs uitgereikt. Twee genomineerde initiatieven zijn te gast. Jeanet van de Stichting on and backstage en Cindy van Coeva. We omarmen ook oud collega Willem – alias meneer Boom – die met een voorstelling voor kinderen over de natuur door Europa fietst. Hij is weer even in Amsterdam en doet verslag van zijn avonturen. Oud medewerker Eva Biesheuvel is zaterdag 80-jaar geworden. We feliciteren haar aan de telefoon. Op haar verjaardag was het ook Wereld Trombose dag. Helaas lukt het niet hen aan de telefoon te krijgen. We vertellen nu zelf maar over de speciale steunkousen die kunstenaar Bas Kosters heeft ontworpen en besteld kunnen worden. De steunkousreporter is de straat op gegaan om mensen over armoede te bevragen.

Link naar de uitzending

“Heb een doel in je leven” 

Dingen doen waar je plezier aan beleeft draagt volgens hoogleraar Andrea Maier bij aan langlevendheid. Bewegen ook. Greet uit Almere doet aan Fitness on line via de organisatie senioren-live. Cheek to Cheek, een documentaire over vier dansende ouderen heeft een prijs gewonnen. Maker Bo van der Meer en hoofdrolspeelster Suze (93) zijn te gast. Ze heeft vriendin Nita meegenomen die een oproep doet voor heen en weer. Ze kunnen nog chauffeurs gebruiken! Nan maakt graag 3D kaarten. Luisteraars die geinterreseerd zijn geraakt kunnen haar bellen 0206718617.

Link naar de uitzending

“Kom langs, blijf niet weg!” 

In de week van de eenzaamheid hangt aan onze uitzendlocatie – Pakhuis de Zwijger een groot oog. Lucas de Man weet hier meer van en geeft uitleg.Adriaen de Haer is te gast omdat hij zijn levensverhaal heeft opgeschreven voor zijn familie, kinderen en kleinkinderen. Anne Baker hoopt dat veel mensen deze maand naar de Vreugdehof komen. Daar is tot 30 oktober een Pop-up Museum ingericht door gastconservatoren van 65 en ouder. Komt dat zien! In onze rubriek “Bellen met Ellen” vraagt zij aandacht voor het tv programma “Op zoek naar het geheim van Methusalem” waarbij professor Erik Scherder onderzoekt hoe je vitaal oud wordt. Opa Rob vraagt alvast aandacht voor onze locatie-uitzending op 29 oktober tussen 12.00-13.00 in het Noorderparkbad.
Huisgitarist Jost verrast ons met een mooi gedicht.

Link naar de uitzending

“Vertel eens iets leuks!” 

Donderdag begint de week tegen de eenzaamheid. Mustafa Kus, de oprichter van Omalief en Nassira Lakdimi vertellen hoe zij ervoor zorgen dat allochtone jongeren en eenzame ouderen elkaar opvrolijken. Timo Tembuyser en Naomi Steijger hebben een prijswinnende podcast gemaakt door met bewoners uit een flat een requim in te studeren tegen de samenloosheid. Timo is aan de telefoon. Joke Kruikenmeijer Nijkamp (93) geeft haar visie op eenzaamheid en legt uit waarom ze een goede moraal heeft.

Link naar de uitzending“Ik ben heel erg vergeetachtig.” 

De uitzending staat in het teken van Alzheimer omdat het 21 september Wereld Alzheimer Dag is. We zijn op bezoek bij de 86-jarige Riet Locker. Nancy Rietveld van de organisatie Uwassistent legt uit hoe zij met een club mensen zorgen dat Riet nog steeds thuis woont. Verder te gast Rob (59) en zijn moeder Antje (83). Ze vertellen hoeveel ze hebben aan de sportschool in hun buurt.

Link naar de uitzending

“Ze zijn vertrokken!t” 

Eerste uitzending na de zomerstop staat vooral in het teken van de memorabele Nationale Rollatorloop 20118 op vijf september in het negentig jaar oude Olympisch Stadion. In de stromende regen werd de eerste 100 meter Rollator Wereld Record Poging gehouden met negen negentig jarigen. Lia Dingenouts uit Nootdorp heeft het record in handen 49.63! Verder lopen we mee met Olga Douwes Bruning die de 400 meter volbrengt. De overige afstanden werden afgelast. Oma-post is aan de telefoon tijdens een live bingo voor jong en oud. Op zondag 16 september organiseert het Odensehuis in de Wiilem de Zwijgerkerk een feestelijk middag vanaf 13.30 en vanavond vindt is het concertgebouw een concert “Om niet te vergeten”plaats waarbij de opbrengt naar Alzheimer onderzoek gaat. Huisgitarist Jost speelt steundeunen en Hans Beerends trakteert ons op zijn column.

Link naar de uitzending

“Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde.” 

In de laatste uitzending van Radio Steunkous voor de zomerstop, blikken we terug op het afgelopen seizoen. Eenzaamheid is een onderwerp dat in Amsterdam hoog op de agenda staat Wij hebben ons steentje bijgedragen met de nieuwe rubriek “Not alone met de microfoon.” Verder heeft de vraag hoe we vitaal oud worden ons in de greep gehouden, net als mensen die op een veerkrachtige manier rmet ziekte en ongemak omgaan. Een aantal inspirerende voorbeelden passeren de revue. Aan Steunkousen van de week heeft het dit seizoen natuurlijk weer niet ontbroken. Ook mensen die zijn overleden kunnen nog tot steunkous zijn. Vanuit Gezondheidscentrum Vrolikstraat en vanuit Artis hebben we ons Steunkous geluid op locatie laten horen en hebben we genoten van vaste bijdragen van Bellen met Ellen, Huisgistarist Jost en vaste columnist Hans Beerends.
Het nieuwe seizoen start weer op dinsdag 11 september na de Nationale Rollatorloop op woensdag 5 september in het Olympisch Stadion! We wensen iedereen een gezonde zomer. Pas goed op elkaar en tot Steunkous!

Link naar de uitzending

“Ik vind het meer een bloempot” 

Wang is oprichter van Tinybots en is te gast met robot Tessa. Tessa ondersteunt bij het dagelijkse structuur geven aan de dag en heeft suggesties voor activiteiten. Buurvrouwen Fien en Gree zijn best enthousiast. Coördinator Dorine van de crisiskaart en kaarthouder Antony leggen uit hoe deze kaart problemen kan voorkomen. Astrid van Ketel geeft vrijkaartje weg voor het Silver Screen Festival. Bel snel met 0612564364 of stuur een berichtje naar monvlee@buurtzorgnederland.com. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt!

Link naar de uitzending

“Mij gaat het niet gebeuren!” 

Het Florence Nightingcale Instituut lanceert 5 juli verhalen van verpleegkundigen die een rol hebben gespeeld in de zorg voor mensen met Aids. In Radio Steunkous vertelt pionier Johan Lambregts, oud-verpleegkundige en oprichter van de eerste Aids-poli in het AMC alvast wat belangwekkende achtergronden. Robert Ypes (82) is nu 40 jaar drager van het HIV virus en spreekt uit eigen ervaring. Freek leest een mooi gedicht, scootmobielclub de Mokkumers zijn veilig terug van het Nederlands Kampioenschap Scootmobiel en gepensioneerde collega meneer Boom vertrekt vrijdag met de fiets voor een speciale tocht! Huisgitarist Jost zorgt voor muzikale omlijsting.

Link naar de uitzending

“Ik wil het ook de volgende keer weer doen!” 

Dagen met een gouden randje zijn goed voor onze gezondheid. De dementerende Lobie beleeft ze met musicus Peter Steinmann wanneer hij haar pianoles geeft. Hij is nog te boeken en hoopt dat op 11 september om 20.15 iedereen naar het Concertgebouw komt voor een benefiet concert voor Alzheimer. Kiki Ruchtie heeft een gouden dag als ze naar de film gaat. Ellen maakt ons attent op het Silver Screen Festival dat van 10 tot 13 juli wordt gehouden in het Ketelhuis. Cobie van scootmobielclub de Mokummers hoopt morgen een speciale dag te hebben als ze meedoet aan de Nederlandse Kampioenschappen Scootmobiel op het circuit van Zandvoort. Directeur van Stichting Guuden Dagen, Jan Romme is daar al aanwezig en kan na een klein technisch probleem in de studio uitleggen waarom dit soort evenementen zo belangrijk zijn. Iedereen is welkom en het is gratis!

Link naar de uitzending

<