“Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde.” 

In de laatste uitzending van Radio Steunkous voor de zomerstop, blikken we terug op het afgelopen seizoen. Eenzaamheid is een onderwerp dat in Amsterdam hoog op de agenda staat Wij hebben ons steentje bijgedragen met de nieuwe rubriek “Not alone met de microfoon.” Verder heeft de vraag hoe we vitaal oud worden ons in de greep gehouden, net als mensen die op een veerkrachtige manier rmet ziekte en ongemak omgaan. Een aantal inspirerende voorbeelden passeren de revue. Aan Steunkousen van de week heeft het dit seizoen natuurlijk weer niet ontbroken. Ook mensen die zijn overleden kunnen nog tot steunkous zijn. Vanuit Gezondheidscentrum Vrolikstraat en vanuit Artis hebben we ons Steunkous geluid op locatie laten horen en hebben we genoten van vaste bijdragen van Bellen met Ellen, Huisgistarist Jost en vaste columnist Hans Beerends.
Het nieuwe seizoen start weer op dinsdag 11 september na de Nationale Rollatorloop op woensdag 5 september in het Olympisch Stadion! We wensen iedereen een gezonde zomer. Pas goed op elkaar en tot Steunkous!

Link naar de uitzending

“Ik vind het meer een bloempot” 

Wang is oprichter van Tinybots en is te gast met robot Tessa. Tessa ondersteunt bij het dagelijkse structuur geven aan de dag en heeft suggesties voor activiteiten. Buurvrouwen Fien en Gree zijn best enthousiast. Coördinator Dorine van de crisiskaart en kaarthouder Antony leggen uit hoe deze kaart problemen kan voorkomen. Astrid van Ketel geeft vrijkaartje weg voor het Silver Screen Festival. Bel snel met 0612564364 of stuur een berichtje naar monvlee@buurtzorgnederland.com. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt!

Link naar de uitzending

“Mij gaat het niet gebeuren!” 

Het Florence Nightingcale Instituut lanceert 5 juli verhalen van verpleegkundigen die een rol hebben gespeeld in de zorg voor mensen met Aids. In Radio Steunkous vertelt pionier Johan Lambregts, oud-verpleegkundige en oprichter van de eerste Aids-poli in het AMC alvast wat belangwekkende achtergronden. Robert Ypes (82) is nu 40 jaar drager van het HIV virus en spreekt uit eigen ervaring. Freek leest een mooi gedicht, scootmobielclub de Mokkumers zijn veilig terug van het Nederlands Kampioenschap Scootmobiel en gepensioneerde collega meneer Boom vertrekt vrijdag met de fiets voor een speciale tocht! Huisgitarist Jost zorgt voor muzikale omlijsting.

Link naar de uitzending

“Ik wil het ook de volgende keer weer doen!” 

Dagen met een gouden randje zijn goed voor onze gezondheid. De dementerende Lobie beleeft ze met musicus Peter Steinmann wanneer hij haar pianoles geeft. Hij is nog te boeken en hoopt dat op 11 september om 20.15 iedereen naar het Concertgebouw komt voor een benefiet concert voor Alzheimer. Kiki Ruchtie heeft een gouden dag als ze naar de film gaat. Ellen maakt ons attent op het Silver Screen Festival dat van 10 tot 13 juli wordt gehouden in het Ketelhuis. Cobie van scootmobielclub de Mokummers hoopt morgen een speciale dag te hebben als ze meedoet aan de Nederlandse Kampioenschappen Scootmobiel op het circuit van Zandvoort. Directeur van Stichting Guuden Dagen, Jan Romme is daar al aanwezig en kan na een klein technisch probleem in de studio uitleggen waarom dit soort evenementen zo belangrijk zijn. Iedereen is welkom en het is gratis!

Link naar de uitzending

<

“Het leven is zo kostelijk! ” 

Kersvers terug uit Calgary, Wereld Kampioen Power liften Ina Koolhaas Revers (71)! We zijn erg trots dat ze haar avonturen meteen wil vertellen bij Radio Steunkous. Sportman en fotograaf Tycho Müller is ook van de partij. Een blinde roeier en leeftijdgenoot Jean Poppes is aan de telefoon om een pleidooi te houden in beweging te blijven em Khalid roept op morgen een gratis bakkie koffie te komen drinken voor de Stopera op Wereldvluchtelingendag.

Link naar de uitzending

“Je moet proberen sterker te worden!” 

Boksen is goed als je Parkinson hebt. Dat weet Piet van der Molen. Hij is te gast met zijn coach Rob Manvis. Elke donderdag wordt er getraind in sportschool The Big lab. Nieuwe leden en sponsors zijn altijd welkom, net als de steunkousreporter. Babs is Steunkous van de week omdat zij een bijzondere actie voor haar benedenbuurvrouw heeft georganiseerd in de straat. Verpleegkundige Ellen neemt haar viool overal mee naartoe. Vanuit Oostenrijk is zij aan de telefoon om te vertellen over het belang van muziek maken en het Buurt Orkest Sloten. Ze kunnen worden geboekt! Nieuwe cd van Kommer en Kwel is ook uit, we draaien het nummer Hoop.

Link naar de uitzending

“Ja zo’n lamlendige beer!” 

Vandaag een speciale uitzending opgenomen in Artis! We zitten met luisteraars in een ouderwets biologielokaal. Duidelijk wordt hoeveel steun dieren ons kunnen geven. Daar weet Max Harmsen (85) bijvoorbeeld alles van. Hij is te gast met zijn vrouw Lenie en heeft 41 jaar als oppasser in Artis gewerkt. Microbioloog Jasper Buikx weet veel over poep en gezondheid. Thea (91) speelt accordeon, huisgitarist Jost zingt en columnist Hans Beerends zet ons aan het denken. Een levendig programma en na afloop natuurlijk nog even genieten van de dierentuin! Voor wie er niet bij kon zijn, luister terug!


Link naar de uitzending

“Het is niet van held of zo, je doet het gewoon.” 

Maar 15 verpleegkundigen in Nederland zijn in het bezit van de Florence Nightingale medaille. Verpleegkundige Heleen Somford is aan de telefoon want zij 1 van hen! Vitale Ina Koolhaas-Revers (71) gaat volgende week wellicht ook een medaille winnen, maar dan bij het WK powerliften in Galgary. In de studio vertelt ze hoe ze zover is gekomen. Henne Holstege verwacht dat Ina de 100 wel haalt. Zij bericht over de stand van zaken bij haar 100plus onderzoek. Honderdjarigen die geen last hebben van geheugenproblemen kunnen zich nog opgeven.

Link naar de uitzending

“Kom even uit jullie luie stoel mensen!” 

De eerste roldriedaagse in Amsterdam was een succes! Voor wie zin krijgt in bewegen; GoldenSports organiseert op 3 juni een sportdag en op 5 september is weer de Nationale Rollatorloop. Hoe gaat het met de ramadan als je diabeet bent? Dat weet mevrouw Asrih. Renate van Iperen van kbo-pcob maakt ons attent op een nieuwe datingsite en Ellen raadt ons het museum Het Dolhuys in Haarlem aan, over de geschiedenis van de psychiatrie. De klassieker “Japie” wordt herhaald over de bijzondere band tussen mens en dier. Dit als voorproefje op onze locatie uitzending in Artis, die op 31 mei zal worden opgenomen en op 5 juni te beluisteren zal zijn.

Link naar de uitzending

“The whole world is my familie!” 

Veel mensen vrolijken op van lekker weer en prettige contacten in de buurt. Vandaar dat Peter van Maaren te gast hebben. Hij is iemand die heel goed mensen in de buurt met elkaar in contact kan brengen en ziet eigenlijk iedereen als familie.
Haidy Bijnaar houdt ook van contacten in de buurt. Zij heeft het buurvrouwennetwerk Gaasperdam opgezet opgezet in Zuid-Oost en het project Meer Maatjes. Collega Rennie uit Friesland is aan de telefoon om te vertellen hoe ze daar bezig zijn met zorg verlenen via een beeldscherm. Freek leest een mooi passend gedicht voor.

Link naar de uitzending