“Ik ben geen mens van visite;

Het is niet de eerste keer dat de val-gevaarlijke Hetty Stalenhoef-Remmers (91) in de week van de toegankelijkheid op de radio is. Ze heeft ooit meegedaan aan De Hulplijn – een legendarisch radioprogramma met Hans van Willigenburg. Speciaal voor Hetty is Hans aan de telefoon! De heer Cuijper heeft veel aan een nieuwe radio omdat zijn zicht slecht is geworden en de Steunkousreporter is op bezoek bij het echtpaar Langemdijk, allebei 92. Zij weten zich ondanks beperkingen nog goed te redden! Thuiskapster Annerie uit Brabant bestrijdt eenzaamheid door lunches te organiseren. Jost is terug van vakantie en we vieren alvast de verjaardag van onze onvervangbare columnist Hans.

Link naar de uitzending

“Lalalala” 

Vandaag begint de week tegen de eenzaamheid. Hiltje Hettema uit Betondorp kan goed met de eenzaamheid van het leven overweg. Zij houdt van verhalen, gedichten, films en muziek en deelt deze passies graag met anderen. Ze wordt rustig van het zingen van een Lapse yel. Pip Kelting heeft een nieuwe voorstelling gemaakt over Kunstenares Louise Bourgeois. Kunst is voor Louise een noodzaak om gezond te blijven. Op zaterdagavond 12 oktober 20.00 en zondagmiddag 13 oktober 16.00 is de voorstelling in de beeldhouwschool Onder de Bogen. Opgeven kan door te mailen; pip.kelting@gmail.com. Ada Biesheuvel breekt een lans voor het behoud van de aarde en leest een gedicht over de zee. Omdat het 4 oktober dierendag is hebben we Jan van Summeren van Stichting Zorgdier aan de telefoon. Op dierendag is het trouwens ook Nationale Ouderendag. Stichting OOPOEH viert dan dubbel feest. Ter reminder dan is eveneens het symposium in Grand Café Genieten met informatie over hoe je zolang mogelijk thuis kan blijven wonen.

Link naar de uitzending

“No spang!” 

Frank Stork, voorzitter van de Ouderen Advies Raad Oost is te gast. Op 4 oktober organiseren zij in Grand Café Genieten – Stadsdeelkantoor Oranje Vrijstraat een symposium over zelfredzaamheid. Iedereen is welkom! Hij geeft ook twee diner bonnen weg om op een dinsdagavond te komen verzilveren. Dan kookt resto Van Harte daar een 3 gangenmenu. Stuur een mailtje om in aanmerking te komen! Ada Loman-Biesheuvel treedt in de voetsporen van haar schoonzus Eva Biesheuvel. Zij leest een mooi gedicht uit eigen werk. We horen het nieuwste nummer van Esther Daniels dat zij na “Scoot vibrations” heeft opgenomen. Jolanda de Zeeuw, specialist sport en bewegen, praat ons bij over de nieuwe beweeggids. We brengen de wonderfoon onder de aandacht en we hebben tot slot opnieuw een specialist aan het woord. Gerald de Haan van het onderzoeksinstituut voor verouderingsbiologie Eriba. Hij denkt dat we binnen afzienbare tijd verouderingsprocessen kunnen vertragen.

Link naar de uitzending

“Mijn kracht is delen!” 

Op Prinsjesdag staat de liefde centraal. Wie komt er nu niet graag zijn of haar prins of prinses tegen? Kunstenares Ans Markus vertelt openhartig over haar ervaringen n.a.v. haar pas verschenen boek “Masker af, lessen uit mijn leven“. De Poolse kunstenaar die ons met haar in contact bracht heeft veel aan haar gehad in moeilijke tijden. Ina – een – mantelzorgprinses aan de Sumatrakade – is “De Steunkous van de Week” en collega Manon is met haar nieuwe hondenkind Gaia te gast. Zij adopteerde het hondje vorige week omdat zijn dementerende baasje hem niet langer kon verzorgen. Hun aanwezigheid maakt duidelijk hoeveel de liefde voor en van een dier kan betekenen. We “Bellen met Ellen” die baalt dat er zo weinig aandacht was voor senioren in de troontrede. Vanmiddag komt er een boekje uit over onze onvergetelijke Eva Biesheuvel waar Radio Steunkous aan heeft bijgedragen. De redactie reist af naar Leiden en zal volgende week verslag doen. Het laatste telefoongesprek met Eva laten we nog 1 keer horen.

Link naar de uitzending

“Je moet niet meer alles.” 

Hulde aan de vitale deelnemers van de tiende editie van de Nationale Rollatorloop afgelopen woensdag. Vandaag is sportheld Mario Lefevere te gast. Hij loopt nog op hoog niveau hard na een nier transplantatie en vertelt ons over de World Transplant Games. De 100ste fitstapcoach Van Nederland Jolanda Hogenbirk legt aan de telefoon uit wat je aan haar kan hebben. Op maandag 23 en 30 september heeft ze speciaal voor luisteraars van Radio Steunkous een proefles. Wetenschapper Hanne Laceulle vindt dat we positiever naar het ouder worden moeten kijken. Op 12 september geeft ze een lezing in Zwolle. De steunkousreporter vraagt aan de mensen op straat wat zij pluspunten vinden. Onze vaste columnist Hans Beerends is van de partij met een column die ons aan het denken zet.

Link naar de uitzending

“Ik kijk uit naar jullie!” 

We zijn er weer! De eerste uitzending na de zomerstop zit vol met tips om in beweging te komen en te blijven. De belangrijkste tip is natuurlijk de tiende editie van de Nationale Rollatorloop morgen in het Olympisch Stadion! De 104-jarige Eseline Fa-Si-Oen gaat het eerste rollator record op de 100 meter zetten. Er zijn weer veel nieuwe buurt koffie-bijeenkomsten gestart. Wij tippen de koffie-ochtend in de Kastanjehof op dinsdag van 9.30-12.30 en in huis van de wijk in Buitenveldert op woensdag en donderdag. De schrijfster (91) Truus Luyken Schilte is te gast. Zij heeft haar boek “Een nacht-twee levens”, kunnen uitgeven dankzij een rubriek in het Parool – Amsterdammer helpt Amsterdammer. Wilt u het boek kopen- stuur dan een berichtje naar Radio Steunkous. Wij brengen u met Truus in contact. Zelf zin om iets met schrijven te doen? Neem dan contact op met Vera Broos. Zij zoekt Ouderen en Jongeren die mee willen werken aan een tijdschrift. In de eerste uitzending mag een steunkous van de week niet ontbreken! Bea Bouwman krijgt de award uitgereikt omdat zij zo goed zorgt voor haar man Coen. Huisgitarist Jost zingt voor hen en laat een zelfgemaakt rollatorlied horen!.

Link naar de uitzending

“Ik ben Jan Heijt.” 

Seniorenstudent is genomineerd voor de inspiratieprijs van het Kansfonds. Mevrouw Reichgeld is via hen aan student Daphne gekomen. Ton van Ingen heeft in zijn leven veel gehad aan zijn kennis van de astrologie. Aan de telefoon geeft hij uitleg. Radio en podcastmaker Gerry van Bakel heeft haar eerste podcastserie aan Alzheimer gewijd. We mogen haar podcast, over Frank Italiaander die liefdevol vertelt hoe hij met zijn 90-jarige dementerende moeder omgaat, laten horen. Ze leidt het zelf in. De oudste Ajax-fan van Amsterdam – Jan Heijt heeft 60-jaar lang geen thuiswedstrijd van zijn club gemist. Nu kijkt hij ook best graag naar de Oranje Leeuwinnen.

Link naar de uitzending

“Hij heeft zo prachtige naam mijn kat; Pils, bruin en een witte kraag.” 

Waarom bestaan er geen visite-bedank-kaartjes die je kunt uitdelen als je een rollator hebt en je krijgt onderweg hulp aangeboden? Dat is een idee van Quirinus Jonker die in de studio zijn plan uitlegt. Verder veel mensen aan de telefoon. Thea van der Kooij geeft warmte tips. We feliciteren Joke Bos die een echte en terechte ridder is geworden in de orde van Oranje Nassau! De kunstenares Julika Rudelius heeft een artistieke video gemaakt die te bekijken is de Hallen in west. Zij wil een ander beeld geven van oud zijn in wijken die steeds hipper worden. Joost van Vliet, sociaal gerontoloog en docent op de Haagse Hogeschool wil ook graag dat ouderen zich thuis blijven voelen in veranderende steden.

Link naar de uitzending

“Ik wil graag dat ze zich meer mens dan patiënt voelen.” 

Een zomerse uitzending met aandacht voor camping de Boekel waar mensen met rollator en rolstoel terecht kunnen. Gerard Swart vertelt daar meer over. Als je een dokter nodig hebt buiten kantooruren kun je bellem met de doktersdienst; 088-0030600. Erna van de huisartsenspoedpost is te gast en geeft achtergrond informatie. Foppe de Haan is aan de telefoon om commentaar te geven op de Oranje Leeuwinnen en bewegen te promoten. Marijn Keuken heeft de Anna Reynvaan studentenprijs gewonnen. De steunkousreporter is bij haar op bezoek geweest om naar haar ideeën te luisteren. Volgens Marijn worden familieleden te weinig betrokken bij de zorg voor mensen die in het ziekenhuis terecht komen.

Link naar de uitzending

“Ik zou alle ouderen willen oproepen; eiwitten eten mensen!” 

We zijn zeer vereerd dat we onze kersverse kampioen powerliften Ina Koolhaas Revers te gast hebben. Volgende week dinsdag organiseert Golden Sports een sportdag voor ouderen. De kans om eveneens te gaan bewegen! Zuster Anja Sits heeft een humoristisch bedoeld boekje geschreven over haar ervaringen in de zorg. Zij leest voor uit eigen werk. Adriaan van der Linden uit Veghel is op zijn 75ste begonnen met het schrijven van boeken en is aan de telefoon. Fokke Klijnstra uit Leeuwarden heeft zichzelf uit zijn eenzaamheid bevrijd doordat hij met het project Sociaal Goud in contact is gekomen. Ook hij is aan de telefoon. Huisgitarist Jost is onovertroffen. Hij leest prachtig de column van de zieke Hans Beerends voor en heeft een lied geschreven voor zuster Sits.

Link naar de uitzending