“Familie Vis, 60 jaar getrouwd!” 

Op deze heerlijke warme prinsjesdag willen we elkaar oppeppen zoveel mogelijk erop uit te gaan. Zelf bezochten we de voorstelling “Nagenieten” over twee oude dames. Janna Handgraaf is aan de telefoon. Het is mogelijk om een van de oude dames te boeken voor een privé voorstelling aan huis via “Oma solo’s visite dienst!” We fietsen naar het echtpaar Vis uit Ransdorp die maar liefst 60 jaar samenzijn! Herma is niet meer op de zorgboerderij als we haar willen bellen, maar de kippen en koeiengeluiden geven ons toch een buitengevoel. Oom Piet is alweer 3 maanden 100 en blijft er lekker op uitgaan. Hans Berends spreekt na een geslaagde operatie op een bankje zijn column in en zelfs huisgitarist Jost is geen tegenstander van de buitenlucht. Fijn is het om onze kruidenvrouw uit Friesland weer even te horen. Zij heeft een niet heel gemakkelijk kruidenrecept voor ons tegen verkoudheid.

Link naar de uitzending

“Er vooral zijn! ” 

In de eerste uitzending na de zomerstop staat wijkverpleegkundige Willy Zwanenveld centraal. Zij is 75! en heeft pas deze week tot haar spijt afscheid moeten nemen van het vak. Alexander vertelt dat Stichting Senior en Student (020-3080916) weer nieuwe studenten in de aanbieding heeft om iets te betekenen voor mensen van 65 jaar en ouder. Student Coen woont nog altijd samen met andere studenten tussen de ouderen in de Buitenhof. Hoe gaat het met hem en zijn bejaarde vriendin Flory? In het oosten houden ze gewoon wel een Corona proof georganiseerde Rollatorloop! Sportcoach Marian Roest vertelt hoe ze dat aanpakken. Daar kan Amsterdam nog wat van leren! Morgen start de serie Thuis op Zuid om 20.30 NPO 2 over mensen met dementie die steeds langer thuis blijven wonen. Helaas is Adelheid Roosen vergeten dat ze aan de telefoon zou komen om ons enthousiast te maken. We trappen natuurlijk af met Ada Biesheuvel.

Link naar de uitzending

“Wie weet een aparte naam voor een ouderwetse vrouwelijke lamp?” 

Vandaag vieren we een klein feestje. Eindelijk weer live aanwezig onze vaste columnist Hans en medewerker Ellen. Haar 100-jarige oom Piet is aan de telefoon. Bovendien is in levende lijve aanwezig huisgitarist Jost! Hij draagt een spetterend, zelf geschreven, Roodkapje Corona lied voor. We hopen uiteraard dat iedereen de longen gezond houdt en dat geldt helemaal voor Ack van Rooyen. De 90 jarige jazz-muzikant is aan de telefoon en wil ons moed in blazen met een geliefd nummer. Ada Biesheuvel en Freek lezen een mooi zomergedicht voor vol van belofte. Erwin van Radio Noordzij, die ons alle Corona maanden onderdak heeft verleend in zijn tuinhuis-studio, is natuurlijk onze steunkous van de week! Samen toostten we en genieten van een visje.

We zijn 1 september weer in de lucht, en zijn de hele zomer te bereiken via de mail. Mocht u een leuke naam weten voor een aparte lamp van Marti bijvoorbeeld, stuur ons een berichtje. (m.onvlee@buurtzorgnederland.com) We wensen alle luisteraars een zo gezond mogelijke zomer!

Link naar de uitzending

“Het mag van mij alle dagen open zijn.” 

Een voordeeltje van het Corona tijdperk is misschien wel dat het een beroep doet op onze creativiteit. Fred maakt bijvoorbeeld grappige filmpjes met stemmetjes en zou het leuk vinden om platen te ruilen. Hoe gaat het eigenlijk als je getest wordt op Corona? Onze steunkousreporter zoekt het uit. Ze is ook op bezoek bij de Buurtkamer aan het Keizer Karelpark in Amstelveen. Bezoekers prijzen zich gelukkig dat het gewoon de hele zomer open blijft. Frank Stork van de Ouderen Advies Raad houdt dagelijks van 11.00 tot 13.30 een telefonisch spreekuur 6651063 en tipt de mogelijkheid eten te regelen voor mensen die het moeilijk hebben. De band is weer ingesproken door Joop.

Link naar de uitzending

“Mijn katje heet Loefje.” 

Uit een net verschenen onderzoek blijkt dat we 50 procent van onze tijd over Corona praten. Daar komt nog bij dat we minder tevreden zijn over onze sociale contacten en minder bewegen. Radio Steunkous probeert vandaag wat tegengas te bieden. Kinderen van een lagere school in de Watergraafsmeer hebben kaarten geschreven voor mensen die zorg ontvangen van Buurtzorg. Radio Steunkous haalt de kaarten op bij juf Gepka en brengt de eerste kaart naar Lydia Muijen. Yasha van Dijk woont alleen met haar hondje maar voelt zich niet eenzaam. Ze kan het niet goed uitstaan dat oud en eenzaam zo vaak aan elkaar gelinkt worden. Loefje, de kat van tante Es heeft niemand dan tante Es (105) alleen. Marti is erg blij dat Karel gereageerd heeft op haar oproep van vorige week. Hij heeft twee poppen uit de nalatenschap van zijn overleden vrouw voor haar. Aan de Reestraat 20 zit nog steeds een poppendokter Eduard Kramer, hij begon 50 jaar geleden en is aan de telefoon. Het poppenmuseum in de Warmoestraat 11 in Haarlem van de 80-jarige Jacques Vernout is op afspraak te bezoeken. Het nummer op de band is ingesproken door Joop.

Link naar de uitzending

“Ik vind dat we elkaar moeten respecteren!” 

Ook in de zorg komt er helaas nog steeds regelmatig racisme voor. Collega Helena (22) heeft daar ervaring mee. Zij is blij met de demonstratie op de Dam en doet een oproep elkaar te respecteren. Onze columnist Hans Beerends (88) wil dat we ophouden met wij-zij denken. De duif is een vredessymbool, dus Jost zingt een duiven lied. Hannie Demmink (94) heeft voor het eerst weer koffie kunnen drinken en gelooft in blijven lachen. Verpleegkundige Linda de Roos heeft het boekje Flinterdun geschreven, over haar ervaringen op de IC afdeling. We zijn blij dat ze aan de telefoon is. Margje Siebersma gelooft in planten en kruiden.

Link naar de uitzending

“Als er een probleempje is, meteen oplossen!” 

Het is oom Piet gelukt. Hij is 100 jaar geworden! We zijn op verjaarsbezoek en hij vrolijkt ons zoals gewoonlijk op met zijn levenservaring en positieve grondhouding. Ada Biesheuvel voelt zich nog steeds niet zo positief. We zijn daarom extra blij dat zij ons toch trakteert op een zelfgeschreven verhaal en gedicht. Verder maken we kennis met Marti. Zij spaart porseleinen-poppen. Wie heeft er nog twee oud uitziende exemplaren voor haar? Stuur ons een bericht!

Link naar de uitzending

“Ze ziet er heel goed uit voor haar 105!” 

Donderdag wordt oom Piet 100 jaar. Oud-verpleegkundige Rozette Wilhelmina Georgina Sarucco, beter bekend als oma Roosje (105) en ons eigen tante Es (105) weten hoe het is om deze mijlpaal te bereiken. We spreken met de favoriete verzorgenden van deze twee dames. We waren 7 jaar geleden op bezoek bij de toen 84-jarige Marianne Westerman. We blikken terug op wat ze toen zei en ze vertelt ons over de nieuwe liefde die op haar pad is gekomen. Corine Muller-Bauer brengt de actie “Doe mee met je AOW” onder de aandacht, een manier om geld in te zamelen voor de cultuursector en Ina van Loket Veerkracht pept Lodewijk op die last heeft van een “lekkende kraan”.

Link naar de uitzending

“Hele levenslopen komen door de telefoon!” 

In dit jaar “year of the nurse” laten we graag zoveel mogelijk (oud) verpleegkundigen aan het woord. Vandaag de 96-jarige Wietske Frijn. Helaas hapert de verbinding wat. Up! organiseert telefonische groepsgesprekken voor 65-plussers over wezenlijke onderwerpen. Deelneemster Anna Bockma vertelt wat ze er aan heeft en Femke Nannes van Up! legt uit dat je je kan opgeven via hun website of door te bellen met nummer 0617176282 Onze oudste accordeonist van Amsterdam Thea (94) is ook enthousiast over bellen een weet ons altijd weer op te vrolijken met haar positieve energie. Collega Katia is door haar rug gegaan toen ze een bed wilde verplaatsen, daarom probeert Annelore van Loket Veerkracht haar een beter humeur te bezorgen met klankschalen. Dat lukt! Bel ons met een boodschap 0208508415 optie 8!

Link naar de uitzending

“Nursing is an art!” 

Op deze Internationale Dag van de Verpleging brengen we een echte Florence Nightingale special! We zijn met een hoorspel, geschreven door Elly Lakerveld, aanwezig op haar 200ste verjaardag. Wijkverpleegkundige Rachel, van loket Veerkracht, praat Florence weer moed in omdat ze toch wat down is geworden van geklap en huldebetuigingen. Inmiddels zou toch allang bekend moeten zijn hoe belangrijk het werk is? Oud directeur en oprichter van het Florence Nightingale Instituut, Nannie Wiegmans geeft traditiegetrouw achtergrond informatie. Dalila (18) belt met haar oma en oud-verpleegkundige Barbera (86) in Engeland, de bakermat van onze grondlegster: “You could never be kind enough for the elderly patient.” Tante Es (105) vindt dat een echte Florence goed moet kunnen luisteren en Gaby Breuer, die in 1988 aan de basis van de witte woede stond, vindt dat we vooral wat arroganter mogen zijn. De Anna Reynvaanlezing kan donderdag niet doorgaan maar er is vandaag daarom wel een film online gezet. Klik op de link en kies deel 3 om terug te luisteren.

Link naar de uitzending