“Geniet van de zomer!” 

Vandaag vieren we met een aantal van onze bovenste beste Steunkousen een feestje in het Oosterpark. Een gezellige en vrolijke uitzending. We wensen alle luisteraars een fijne zomer want we gaan even met zomerstop, maar we blijven wel te volgen via Spotify!

Link naar de uitzending

“Cuba en Holanda! ” 

In Cuba is de gemiddelde levensverwachting bijna net zo hoog als bij ons, terwijl er veel minder middelen zijn. Hoe kan dat? Regelmatig reizen er verpleegkundigen en artsen naartoe om hun licht op te steken. Tien verpleegkundigen van Buurtzorg zijn net terug. Radio Steunkous doet verslag. Een uitzending in Cubaanse sferen.

Link naar de uitzending

“Ik heb een nachtmerrie.” 

Lotteke Peeck weet veel van dromen, een onderwerp waar iedereen over mee kan praten! Onze vaste columnist Hans Beerends droomt van een betere wereld en Elly Lakerveld droomt nog wel eens dat ze na een nachtdienst alle medicatie vergeten is klaar te zetten. Van Lotteke leren we dat onze dromen op een positieve manier kunnen beïnvloeden en dat ze ons ook oplossingen kunnen geven bij zaken waar we over tobben. Bij de expositie in Galerie Overstroom van Karel Looman, de man van Ada Biesheuvel, kan je dromen over blauwe luchten.

Link naar de uitzending

“Ik ga u even doorverbinden.” 

Als men vroeger kampte met een te kort aan personeel in de verpleging of in het onderwijs, trok men een blik religieuzen open. Het Radboudziekenhuis in Nijmegen bestelden een groot aantal zusters van “Onder de bogen”, uit Maastricht. Zuster Emilia was daar een van. Zij werd in 1956 de eerste verpleegkundig directeur. Radio Steunkous is op zoek gegaan naar mensen die Emilia nog hebben gekend en naar mensen die nog herinneringen hebben aan het werk van de nonnen. We zijn blij dat Jost Oosterbaan, onze huistroubadour weer eens van de partij is. Huisdichter Freek heeft een passend gedicht gemaakt en we bellen met Ellen.

Link naar de uitzending

“Ik wil graag een plaat aanvragen voor iedereen in moeilijke tijden. ” 

Afgelopen donderdag, 12 mei was het weer de dag van de verpleging, de geboortedag was Florence Nigthingale! Voor Elly en Lijn is deze grondlegger van de verpleging een grote bron van inspiratie. We hebben het vandaag dan ook over wie of wat ons inspireert. Voor Sylvia was het haar ex-man, voor Herma de muziek van Andre Hazes en Greet haalt het vooral uit zichzelf. Bertien Looman wil ons graag inspireren met een bijzonder gedicht van eigen hand.

Link naar de uitzending

“Ik vind 5 mei vreselijk belangrijk dat we het vieren!” 

De uitzending staat in het teken van 4 en 5 mei. Vera (89) vertelt dat de eerste woorden die ze als kind bewust kon lezen een bordje was met een spelfout; “Voor Jooden verboden.” De Joodse Mirjam (93) legt uit waarom ze het heel belangrijk vindt dat we 5 mei vieren. Ada Biesheuvel leest een toepasselijk verhaal over het bevrijdende gevoel dat je kan krijgen wanneer je iets terug vindt dat je kwijt was.

Link naar de uitzending

“Als ik overlijd wil ik graag gebalsemd worden.” 

Vandaag is Radio Steunkous op bezoek bij collega Charles. We zitten in zijn keuken tussen het vrolijke rood met wit gestipte service en bespreken Koningsdag.
Voor Radio Steunkous is er maar een Koningin en dat is tante Es (107)!

Link naar de uitzending

“Verassend, merkwaardig, een typisch persoon die hier woont.” 

Vandaag een speciale uitzending vanuit Almelo, waar Buurtzorg haar hoofdkantoor heeft. Marjolijn (83) en Claude Onvlee (86) hebben hun huis opengesteld en presenteren mede het programma! De paasdagen zijn net achter de rug. Een goede aanleiding om het te hebben over opstaan rituelen. Verder komen mensen aan het woord die iets verzamelen en daar wat aan ontlenen.

Link naar de uitzending

“Ik was van mijn leven nog nooit alleen geweest.” 

Wat kunnen de spullen waarmee we ons omringen voor ons betekenen? Gisteren was het Wereld Parkinson dag. We vragen Huub en Vera, die deze ziekte hebben aan welke spullen zij gehecht zijn. Collega Charles is aangeschoven als tafelheer. Hij houdt van alles waar rode en witte stippen opstaan. De steunkousreporter is op bezoek bij het echtpaar Marijke van Etten en Kees Aarts. Zij leven hun leven tussen boeken.

Link naar de uitzending

“Komt een vis bij de dokter.” 

Aangezien het de eerste uitzending is na 1 april, staat het programma in het teken van de lach. Ada Biesheuvel leest een grappig, waar gebeurd verhaal voor, waarin zijzelf en haar man de hoofdrol spelen. We horen moppen uit de oude doos en Hans Beerends is weer eens aangeschoven! Onze Steunkous columnist komt op voor ouderen die niet zo goed raad weten met het internet en we bespreken met hem of er vroeger om anderen zaken werd gelachen als tegenwoordig. Hij kan zich verder de familie Doorsnee en John Lanting nog goed herinneren maar de bekende komedie “Koek en Ei”, uitgezonden door de Avro van 1958 tot 1961, kwam hem niet bekend voor. Kortom, een gezellige luchtige uitzending om de lachspieren te prikkelen. Lachen is immers te goed voor onze gezondheid!

Link naar de uitzending