“Stuur een kaartje!” 

De laatste uitzending voor de zomerstop staat in het teken van de zomervakantie. Als tip raden we het museum van de 20ste eeuw aan omdat zij verzorgingshuizen trakteren op gratis entree. De Tour de France is weer begonnen maar Collega Frida Dreves gaat fietsen voor Kika. Zij verloor haar zoontje Sander aan de ziekte en hoopt geld bij elkaar te fietsen voor nog meer onderzoek. Storten kan nog via de Kika site en dan via sponsor op Team klikken en SuperSander invullen. Sonja van Hamel vertelt over haar net verschenen boek “We mogen niet klagen”.
Morgen verschijnt de nieuwe Glossy van Sweet 70. Ellen gaat daar naartoe. Jost speelt en leest de column van Hans Beerends. Hij is helaas nog steeds ziek maar we spraken hem wel even. Radio Steunkous is 3 september weer terug – de dag voor de Nationale Rollatorloop. Kom ook! Prettige vakantie en Tot Steunkous!

Link naar de uitzending

“Ik ben Jan Heijt.” 

Seniorenstudent is genomineerd voor de inspiratieprijs van het Kansfonds. Mevrouw Reichgeld is via hen aan student Daphne gekomen. Ton van Ingen heeft in zijn leven veel gehad aan zijn kennis van de astrologie. Aan de telefoon geeft hij uitleg. Radio en podcastmaker Gerry van Bakel heeft haar eerste podcastserie aan Alzheimer gewijd. We mogen haar podcast, over Frank Italiaander die liefdevol vertelt hoe hij met zijn 90-jarige dementerende moeder omgaat, laten horen. Ze leidt het zelf in. De oudste Ajax-fan van Amsterdam – Jan Heijt heeft 60-jaar lang geen thuiswedstrijd van zijn club gemist. Nu kijkt hij ook best graag naar de Oranje Leeuwinnen.

Link naar de uitzending

“Hij heeft zo prachtige naam mijn kat; Pils, bruin en een witte kraag.” 

Waarom bestaan er geen visite-bedank-kaartjes die je kunt uitdelen als je een rollator hebt en je krijgt onderweg hulp aangeboden? Dat is een idee van Quirinus Jonker die in de studio zijn plan uitlegt. Verder veel mensen aan de telefoon. Thea van der Kooij geeft warmte tips. We feliciteren Joke Bos die een echte en terechte ridder is geworden in de orde van Oranje Nassau! De kunstenares Julika Rudelius heeft een artistieke video gemaakt die te bekijken is de Hallen in west. Zij wil een ander beeld geven van oud zijn in wijken die steeds hipper worden. Joost van Vliet, sociaal gerontoloog en docent op de Haagse Hogeschool wil ook graag dat ouderen zich thuis blijven voelen in veranderende steden.

Link naar de uitzending

“Ik wil graag dat ze zich meer mens dan patiënt voelen.” 

Een zomerse uitzending met aandacht voor camping de Boekel waar mensen met rollator en rolstoel terecht kunnen. Gerard Swart vertelt daar meer over. Als je een dokter nodig hebt buiten kantooruren kun je bellem met de doktersdienst; 088-0030600. Erna van de huisartsenspoedpost is te gast en geeft achtergrond informatie. Foppe de Haan is aan de telefoon om commentaar te geven op de Oranje Leeuwinnen en bewegen te promoten. Marijn Keuken heeft de Anna Reynvaan studentenprijs gewonnen. De steunkousreporter is bij haar op bezoek geweest om naar haar ideeën te luisteren. Volgens Marijn worden familieleden te weinig betrokken bij de zorg voor mensen die in het ziekenhuis terecht komen.

Link naar de uitzending

“Ik zou alle ouderen willen oproepen; eiwitten eten mensen!” 

We zijn zeer vereerd dat we onze kersverse kampioen powerliften Ina Koolhaas Revers te gast hebben. Volgende week dinsdag organiseert Golden Sports een sportdag voor ouderen. De kans om eveneens te gaan bewegen! Zuster Anja Sits heeft een humoristisch bedoeld boekje geschreven over haar ervaringen in de zorg. Zij leest voor uit eigen werk. Adriaan van der Linden uit Veghel is op zijn 75ste begonnen met het schrijven van boeken en is aan de telefoon. Fokke Klijnstra uit Leeuwarden heeft zichzelf uit zijn eenzaamheid bevrijd doordat hij met het project Sociaal Goud in contact is gekomen. Ook hij is aan de telefoon. Huisgitarist Jost is onovertroffen. Hij leest prachtig de column van de zieke Hans Beerends voor en heeft een lied geschreven voor zuster Sits.

Link naar de uitzending

“Ik zeg nooit dat ik 99 ben, ik zeg dat ik ben geboren in 1920.” 

“Hoezo afgeschreven?” is een musical gemaakt door mensen die al lang en breed met pensioen zijn. Regisseur Jef van Niel en actrice Aag van Eck maken ons enthousiast. De voorstelling is zaterdag 15 juni om 20.00 en zondag 16 juni om 14.00 te bekijken in het Noorddamcentrum in Amstelveen en kost slechts zeven euro vijftig. Diane Elshout geeft uitleg over het kunstproject “De Kleine Prins”. Een mogelijkheid om contacten in de buurt te vergroten. Voor de voorstelling op het Krugerplein zijn ook nog kaarten te verkrijgen.
Dat contacten belangrijk zijn voor onze gezondheid onderstreept oom Piet Boogaard. We waren bij hem op bezoek omdat hij 99 is geworden. Ook Mini Tuller (85) houdt van contact en blijft bezig. Zij vertelt over een uniek game centrum in Almelo Fun-ie-Fit waar ze met veel plezier meedoet aan tafeltennis en pannenkoeken vangen!

Link naar de uitzending

“Radio Steunkous en Taiwan!” 

Barbara wordt door ons wakkker gebeld. Deze avontuurlijke nurse heeft net een nachtdienst achter de rug. Ze reist ook naar het buitenland om mensen die daar ziek worden, onder verpleegkundige begeleiding weer thuis te brengen. In Taiwan heeft ze alleen een keer moeten overstappen. Vandaag zit de studio namelijk vol met Taiwanezen die in Taiwan in de thuiszorg werken. Veel landen willen graag leren van de manier waarop Buurtzorg werkt. Collega Katia spreekt Chinees en kan met hen praten in hun eigen taal! Ze zingen voor Barbara een mooi liefdeslied. Jan van Breda kreeg vier jaar geleden te maken met een brughoektumor. Uiteindelijk heeft dat geleidt tot de troostrijke fotoserie Brainstorm waarbij hij 37 lotgenoten portretteerde. De man van Adriana Kruijer kreeg 6 jaar geleden een beroerte. Aan de telefoon vertelt zij hoeveel zij heeft aan de organisatie Handen in huis.

Link naar de uitzending

“Liefde wat nou?!? Hoezo te oud?” 

Pip Kelting is de regisseur van het stuk ‘Liefde, wat nou?!? Hoezo te oud?” Een voorstelling gemaakt en gespeeld door vrouwen boven de 60. Zij is samen met choregraaf en speelster Grada Preskens te gast om over het stuk te vertellen. Het eerst volgende stuk van Pip gaat over Louise Bourgeois die op haar 70ste doorbrak in de kunst. Natuurlijk hebben we de directeur Nannie Wiegman van het Florence Nightingcale instituut aan de telefoom vanwege de dag van de verpleging, 12 mei de geboortedag van Florence. Vaste columnist Hans Beerends komt op voor de jeugdzorg en vaste gitarist Jost heeft stemmige muziek in petto. We herdenken Noor van Crevel.

Link naar de uitzending

“Je moet kracht zetten!” 

Herman Feberwee 61 jaar en 117 kilo, maakt ons enthousiast voor armworstelen. Hij is vorig kaar tweede geworden bij het WK in in zijn leeftijds en gewichtsklasse (60plus-100plus). De steunkousreporter is benieuwd wat de mensen op straat van deze sport vinden. Voor wie hulp, zorg of een leuke aktiviteit zoekt maar niet weet hoe de juiste informatie te vinden, kan het via koppl proberen. Initiatiefnemer Marnix Kistemaker legt uit hoe het werkt. Wie zin heeft in de lente workshop; Lekker en gezond in je vel, kan nog drie dinsdagen terecht bij Post Oost. Amber van Dynamo vertelt wat er te beleven valt. In de Buitenhof kun je donderdag naar een leuk jungle festival voor jong en oud en op deze Wereld Astma Dag hebben we ook nog even Lydia Mijen aan de telefoon. Zij weet wat het is om benauwd te zijn.

Link naar de uitzending

Marianne Schendering is initiatiefneemster van een nieuw project; DroomSporen. In de uitzending vertelt zij wat ze van plan is. Mensen die belangstelling hebben kunnen contact opnemen met Radio Steunkous. We zijn vereerd dat we het echtpaar Vandewalle uit Kortrijk in Belgie aan de telefoon hebben. Laurent is 102 en Marie 98. Samen dus 200 jaar en maar liefst 74 jaar getrouwd! Waar dromen zij nog van? In Leuven – wederom Belgie, doet Veerle Rond onderzoek naar achtergronden van balans houden. Zij geeft uitleg aan de telefoon. In de rubriek “Bellen met Ellen” speelt oom Piet, die volgende maand 99 wordt, voor ons het stuk Droomland. En natuurlijk wensen wij het dreamteam Ajax een goed resultaat vanavond!

Link naar de uitzending