“Waar mijn hart sneller van gaat kloppen? ” 

Dat post kan opvrolijken bevestigt een beller en Anne Waiboer! De kleindochter van Alla Popova maakt al haar derde lock down mee in Japan. “Door de teststraat” is een nieuwe rubriek waarbij een willekeurige Amsterdammer zijn of haar neus steekt in onze wattenstaaf. Vandaag testen we de november stemming van Merit. Onze columnist Hans blijft ook in goede stemming en huistroubadour Jost haalt een herinnering op aan een koude november maand. Het is nog steeds het jaar van de nurse! Dit keer spreken we IC verpleegkundige Ingerborg Penninx. Helaas is de lijn niet helemaal helder… We hebben veel respect voor haar en haar collega’s. Bewegen in groepsverband mag even niet maar Golden Sports heeft wel een mooi tijdschrift uitgebracht! Klik hier als je het wilt bekijken. Elly spreekt mee vanuit huis.

Link naar de uitzending

“Lange stelen.” 

Als je veel binnen zit is het leuk om post te krijgen. Een beller roept ons op kaartjes naar elkaar te sturen. Lijn heeft een kaartje gestuurd via postcrossing.com, een manier om ansichtkaarten uit de hele wereld te sturen en te ontvangen. Anke weet niet wat ze moet antwoorden op een kaartje van haar buurman. Verder worden we opgevrolijkt door Ada Biesheuvel. Zij verlangt naar de zon en leest een mooi zomers verhaal. Anne Waiboer is een rasoptimist. Ze werkte in de zorg maar heeft nu zelf zorg nodig. Ze vertelt hoe ze daarmee omgaat. Wat als je aan je moeder hebt beloofd dat je haar zult helpen met doodgaan als ze dement wordt? Lucas heeft daar het boek “Droomdood” over geschreven. Wij zoeken hem op en het Kraaipankoor zingt uit volle borst onder de enthousiaste begeleiding van Hinke.

Link naar de uitzending

“Moed houden!” 

In onze tweede podcast show weet Anke een kwarktaart te bakken dankzij tips van Truus! Annie Beumers uit Twente heeft haar filmdebuut gemaakt op haar 93ste! Een bezoek aan deze levenslustige dame is een feest. De 100-jarige oom Piet gaat ook gewoon vrolijk door en speelt voor ons een opgewekt muziekje op zijn piano. Ellen knapt op van Shoan, een film over een schaap en John als zijn kinderen op bezoek komen. Grace wordt blij van God en Alida van bezig blijven.
Verder hebben we de Witte Dichter Jos van Hest aan de telefoon. Hij maakt ons attent op een alternatieve invulling van de jaarlijkse lichtjesavond waarbij overledenen worden herdacht; een “Herinnering Verlicht” radio uitzending natuurlijk! Wij herdenken in ieder geval Anneke Ijska, die afgelopen vrijdag op 98-jarige leeftijd is overleden en die wij erg zullen missen. Vorige jaar sprak zij met kerst nog een boodschap voor ons in.
Elly heeft onze geheime locatie ook weten te vinden, en Bep Meijer heeft een bericht achtergelaten op onze Steunkous-lijn 0612564364.

Link naar de uitzending

“Niet zeuren!” 

De eerste Radio Steunkous podcast vanuit een geheime locatie!

Link naar de uitzending

“De eerste 40 jaar heb ik er niet over gesproken dat Anne Frank mijn vriendin was.” 

In de week van de eenzaamheid en weer oplopende Corona besmettingen proberen we elkaar op te beuren met verhalen en advies. De 91-jarige Jacqueline van Maarsen trekt zich nog elke dag op aan de vriendschap die zij als meisje had met Anne Frank. Ada Biesheuvel neemt ons mee naar Frankrijk en Tonje langeveld legt uit hoe haar quarantaine-lijn werkt. Draai het nummer 0642280481 en na een keuzemenu kunnen je gedachten door kleine kunstzinnige luisterfragmenten op een ander spoor gezet worden. Het echtpaar Agaath (75) en Eduard (79) Vermast hebben het liever over sociaal isolement dan over eenzaamheid. Zij vertellen over een door hen opgezette gespreksgroep voor ouderen. Blijkt een prima middel te zijn isolement tegen te gaan.

Link naar de uitzending

“Een ongewoon beroep? Nou, dat ben ik!” 

Omdat de tweede golf weer heeft toegeslagen hebben we behoefte aan ontspanning. Een eigen oud recept laten maken door een echte bakker bijvoorbeeld en gratis laten bezorgen! Dat kan bij bakkerij Gorthuis! Aria Gorthuis geeft uitleg over deze speciale actie. Het is ook op 100-jarige leeftijd nog mogelijk nieuwe vrienden te maken. We tippen de prachtige podcast Toos en Tijs. De steunkousreporter heeft eveneens een leuke tip! Verpleegkundige Jennifer Hofmeijer mag zich krachtige zorgheld 2020 noemen omdat ze een nieuwe woonvorm heeft ontwikkeld voor als je ouder wordt. Ze is aan de telefoon, samen met bewoner Gert van haar Polderhofje in Anna Paulowna. Bob geeft ons wijze adviezen hoe je het beste met misofonie kunt omgaan en we horen gelukkig weer even de stem van Frank Stork van de Ouderen Adviesraad. Vanavond mag er gegeten worden in Grand cafe Genieten!

Link naar de uitzending

“Dit is Ruud, Ruud van Lieshout!” 

Omdat het herfst is geworden en dat soms een beetje somber kan stemmen, lanceren we de nieuwe “Guus Flater” opvrolijk rubriek. Verpleegkundigen vertellen daarin over een grappige blunder in hun zorgloopbaan Collega Marcel Heethaar uit Baarn trapt af, samen met de 87-jarige oud-wijkverpleegkundige Corien van de Graaf. Onze steunkousreporter is op bezoek bij Ruud van Lieshout (96), de oudste geluidstechnicus van Nederland, en aan de telefoon is de oudste Dj van Nederland, de 91-jarige Jan Mangnus van de Senioren-Express uit Rucphen. Sander, de stadsprogrammeur van het Zaantheater maakt ons enthousiast voor een uniek Gouden-dans project. Opgeven kan nog! Wij “bellen met Ellen”, en wij worden gebeld door een Groningse luisteraar die het antwoord op onze luistervraag heeft!

Link naar de uitzending

“Familie Vis, 60 jaar getrouwd!” 

Op deze heerlijke warme prinsjesdag willen we elkaar oppeppen zoveel mogelijk erop uit te gaan. Zelf bezochten we de voorstelling “Nagenieten” over twee oude dames. Janna Handgraaf is aan de telefoon. Het is mogelijk om een van de oude dames te boeken voor een privé voorstelling aan huis via “Oma solo’s visite dienst!” We fietsen naar het echtpaar Vis uit Ransdorp die maar liefst 60 jaar samenzijn! Herma is niet meer op de zorgboerderij als we haar willen bellen, maar de kippen en koeiengeluiden geven ons toch een buitengevoel. Oom Piet is alweer 3 maanden 100 en blijft er lekker op uitgaan. Hans Berends spreekt na een geslaagde operatie op een bankje zijn column in en zelfs huisgitarist Jost is geen tegenstander van de buitenlucht. Fijn is het om onze kruidenvrouw uit Friesland weer even te horen. Zij heeft een niet heel gemakkelijk kruidenrecept voor ons tegen verkoudheid.

Link naar de uitzending

“Er vooral zijn! ” 

In de eerste uitzending na de zomerstop staat wijkverpleegkundige Willy Zwanenveld centraal. Zij is 75! en heeft pas deze week tot haar spijt afscheid moeten nemen van het vak. Alexander vertelt dat Stichting Senior en Student (020-3080916) weer nieuwe studenten in de aanbieding heeft om iets te betekenen voor mensen van 65 jaar en ouder. Student Coen woont nog altijd samen met andere studenten tussen de ouderen in de Buitenhof. Hoe gaat het met hem en zijn bejaarde vriendin Flory? In het oosten houden ze gewoon wel een Corona proof georganiseerde Rollatorloop! Sportcoach Marian Roest vertelt hoe ze dat aanpakken. Daar kan Amsterdam nog wat van leren! Morgen start de serie Thuis op Zuid om 20.30 NPO 2 over mensen met dementie die steeds langer thuis blijven wonen. Helaas is Adelheid Roosen vergeten dat ze aan de telefoon zou komen om ons enthousiast te maken. We trappen natuurlijk af met Ada Biesheuvel.

Link naar de uitzending

“Wie weet een aparte naam voor een ouderwetse vrouwelijke lamp?” 

Vandaag vieren we een klein feestje. Eindelijk weer live aanwezig onze vaste columnist Hans en medewerker Ellen. Haar 100-jarige oom Piet is aan de telefoon. Bovendien is in levende lijve aanwezig huisgitarist Jost! Hij draagt een spetterend, zelf geschreven, Roodkapje Corona lied voor. We hopen uiteraard dat iedereen de longen gezond houdt en dat geldt helemaal voor Ack van Rooyen. De 90 jarige jazz-muzikant is aan de telefoon en wil ons moed in blazen met een geliefd nummer. Ada Biesheuvel en Freek lezen een mooi zomergedicht voor vol van belofte. Erwin van Radio Noordzij, die ons alle Corona maanden onderdak heeft verleend in zijn tuinhuis-studio, is natuurlijk onze steunkous van de week! Samen toostten we en genieten van een visje.

We zijn 1 september weer in de lucht, en zijn de hele zomer te bereiken via de mail. Mocht u een leuke naam weten voor een aparte lamp van Marti bijvoorbeeld, stuur ons een berichtje. (m.onvlee@buurtzorgnederland.com) We wensen alle luisteraars een zo gezond mogelijke zomer!

Link naar de uitzending