“Ik wil graag dat ze zich meer mens dan patiënt voelen.” 

Een zomerse uitzending met aandacht voor camping de Boekel waar mensen met rollator en rolstoel terecht kunnen. Gerard Swart vertelt daar meer over. Als je een dokter nodig hebt buiten kantooruren kun je bellem met de doktersdienst; 088-0030600. Erna van de huisartsenspoedpost is te gast en geeft achtergrond informatie. Foppe de Haan is aan de telefoon om commentaar te geven op de Oranje Leeuwinnen en bewegen te promoten. Marijn Keuken heeft de Anna Reynvaan studentenprijs gewonnen. De steunkousreporter is bij haar op bezoek geweest om naar haar ideeën te luisteren. Volgens Marijn worden familieleden te weinig betrokken bij de zorg voor mensen die in het ziekenhuis terecht komen.

Link naar de uitzending

“Ik zou alle ouderen willen oproepen; eiwitten eten mensen!” 

We zijn zeer vereerd dat we onze kersverse kampioen powerliften Ina Koolhaas Revers te gast hebben. Volgende week dinsdag organiseert Golden Sports een sportdag voor ouderen. De kans om eveneens te gaan bewegen! Zuster Anja Sits heeft een humoristisch bedoeld boekje geschreven over haar ervaringen in de zorg. Zij leest voor uit eigen werk. Adriaan van der Linden uit Veghel is op zijn 75ste begonnen met het schrijven van boeken en is aan de telefoon. Fokke Klijnstra uit Leeuwarden heeft zichzelf uit zijn eenzaamheid bevrijd doordat hij met het project Sociaal Goud in contact is gekomen. Ook hij is aan de telefoon. Huisgitarist Jost is onovertroffen. Hij leest prachtig de column van de zieke Hans Beerends voor en heeft een lied geschreven voor zuster Sits.

Link naar de uitzending

“Ik zeg nooit dat ik 99 ben, ik zeg dat ik ben geboren in 1920.” 

“Hoezo afgeschreven?” is een musical gemaakt door mensen die al lang en breed met pensioen zijn. Regisseur Jef van Niel en actrice Aag van Eck maken ons enthousiast. De voorstelling is zaterdag 15 juni om 20.00 en zondag 16 juni om 14.00 te bekijken in het Noorddamcentrum in Amstelveen en kost slechts zeven euro vijftig. Diane Elshout geeft uitleg over het kunstproject “De Kleine Prins”. Een mogelijkheid om contacten in de buurt te vergroten. Voor de voorstelling op het Krugerplein zijn ook nog kaarten te verkrijgen.
Dat contacten belangrijk zijn voor onze gezondheid onderstreept oom Piet Boogaard. We waren bij hem op bezoek omdat hij 99 is geworden. Ook Mini Tuller (85) houdt van contact en blijft bezig. Zij vertelt over een uniek game centrum in Almelo Fun-ie-Fit waar ze met veel plezier meedoet aan tafeltennis en pannenkoeken vangen!

Link naar de uitzending

“Radio Steunkous en Taiwan!” 

Barbara wordt door ons wakkker gebeld. Deze avontuurlijke nurse heeft net een nachtdienst achter de rug. Ze reist ook naar het buitenland om mensen die daar ziek worden, onder verpleegkundige begeleiding weer thuis te brengen. In Taiwan heeft ze alleen een keer moeten overstappen. Vandaag zit de studio namelijk vol met Taiwanezen die in Taiwan in de thuiszorg werken. Veel landen willen graag leren van de manier waarop Buurtzorg werkt. Collega Katia spreekt Chinees en kan met hen praten in hun eigen taal! Ze zingen voor Barbara een mooi liefdeslied. Jan van Breda kreeg vier jaar geleden te maken met een brughoektumor. Uiteindelijk heeft dat geleidt tot de troostrijke fotoserie Brainstorm waarbij hij 37 lotgenoten portretteerde. De man van Adriana Kruijer kreeg 6 jaar geleden een beroerte. Aan de telefoon vertelt zij hoeveel zij heeft aan de organisatie Handen in huis.

Link naar de uitzending

“Liefde wat nou?!? Hoezo te oud?” 

Pip Kelting is de regisseur van het stuk ‘Liefde, wat nou?!? Hoezo te oud?” Een voorstelling gemaakt en gespeeld door vrouwen boven de 60. Zij is samen met choregraaf en speelster Grada Preskens te gast om over het stuk te vertellen. Het eerst volgende stuk van Pip gaat over Louise Bourgeois die op haar 70ste doorbrak in de kunst. Natuurlijk hebben we de directeur Nannie Wiegman van het Florence Nightingcale instituut aan de telefoom vanwege de dag van de verpleging, 12 mei de geboortedag van Florence. Vaste columnist Hans Beerends komt op voor de jeugdzorg en vaste gitarist Jost heeft stemmige muziek in petto. We herdenken Noor van Crevel.

Link naar de uitzending

“Je moet kracht zetten!” 

Herman Feberwee 61 jaar en 117 kilo, maakt ons enthousiast voor armworstelen. Hij is vorig kaar tweede geworden bij het WK in in zijn leeftijds en gewichtsklasse (60plus-100plus). De steunkousreporter is benieuwd wat de mensen op straat van deze sport vinden. Voor wie hulp, zorg of een leuke aktiviteit zoekt maar niet weet hoe de juiste informatie te vinden, kan het via koppl proberen. Initiatiefnemer Marnix Kistemaker legt uit hoe het werkt. Wie zin heeft in de lente workshop; Lekker en gezond in je vel, kan nog drie dinsdagen terecht bij Post Oost. Amber van Dynamo vertelt wat er te beleven valt. In de Buitenhof kun je donderdag naar een leuk jungle festival voor jong en oud en op deze Wereld Astma Dag hebben we ook nog even Lydia Mijen aan de telefoon. Zij weet wat het is om benauwd te zijn.

Link naar de uitzending

Marianne Schendering is initiatiefneemster van een nieuw project; DroomSporen. In de uitzending vertelt zij wat ze van plan is. Mensen die belangstelling hebben kunnen contact opnemen met Radio Steunkous. We zijn vereerd dat we het echtpaar Vandewalle uit Kortrijk in Belgie aan de telefoon hebben. Laurent is 102 en Marie 98. Samen dus 200 jaar en maar liefst 74 jaar getrouwd! Waar dromen zij nog van? In Leuven – wederom Belgie, doet Veerle Rond onderzoek naar achtergronden van balans houden. Zij geeft uitleg aan de telefoon. In de rubriek “Bellen met Ellen” speelt oom Piet, die volgende maand 99 wordt, voor ons het stuk Droomland. En natuurlijk wensen wij het dreamteam Ajax een goed resultaat vanavond!

Link naar de uitzending

“Elke dag verdwijnt er wel iets.” 

Vandaag laten we de documentaire horen:”Elke dag verdwijnt er wel iets”, uitgezonden bij de VRT in Belgie in 2016 en gemaakt door Luc Haekens en Edwin Brys. Hoe leven mensen met dementie in de instelling Bijster in het Belgische plaatsje Essen? Ondanks dat het Vlaams hier en daar misschien lastig te volgen is, geeft de documentaire een aangrijpend beeld van de impact van deze ziekte. Collega Patricia presenteert vandaag voor het eerst mee en vult de documentaire aan met verhalen uit de wijk. Amsterdammers die zorgen voor een naaste die chronisch ziek, dement of om andere reden extra zorg nodig heeft, kunnen gratis deelnemen aan de cursus ‘De zorg de baas’ in De Havelaar. De cursus start op 16 mei 2019 en wordt verzorgd door Markant, centrum voor mantelzorg.

Link naar de uitzending

“He google-“Wat voor weer wordt het vandaag?” 

Zouden we langer thuis kunnen blijven wonen met hulp van een google-assistent? Mary van Vught (72) is te gast in de studio. Zij doet mee aan een onderzoek en heeft hem in huis. Kunst kan veel voor ons betekenen als we ziek zijn. Myrthe is aan de telefoon. Zij heeft dat ervaren en breekt een lans voor Kunstverleners. Het is ook een kunst je daadwerkelijk te verplaasten in een ander. De Vlaamse radiomaakster Ank van Meer maakt bijzondere podcasts. Vandaag mogen we haar verhaal over afasie laten horen. Haar vader kreeg daar mee te maken na een hersenbloeding.

Link naar de uitzending

“Ik wil begraven worden in een jutezak” 

De in Iran geboren Yavar is samen met Alfred te gast om reclame te maken voor een bijzonder benefiet concert.Vanaf gisteren mogen scooters niet meer op het fietspad en hebben ze helmplicht. Vaste columnist Hans Beerends besteed daarom aandacht aan de fiets-geschiedenis van Amsterdam. Huisgitarist Jost speelt toepasselijke nunmers. Zijn fototententoostelling is te bezichtigen in cafe Eijlders. Puck Kooij (83) doet mee aan de fototentoonstelling De Kist al in huis in het museum Tot zover op de begraafplaats de Nieuwe Ooster. Teun Toebes heeft weer een nieuw filmpje en vanavond is er ook weer Alzheimer cafe in Frankendael aan de Middenweg.

Link naar de uitzending