“Karekarekiet!” 

Bezig blijven met dingen die je leuk vindt is goed voor de gezondheid. Dat is voor John Hupse het verzamelen van oude radio’s en het voorzitter zijn van de Nederlandse Vereniging voor de historie van de radio. Radioloog Frits Bröker uit Apeldoorn is aan de telefoon om aandacht te vragen voor de beroemde natuurkundige Wilhelm Conrad Röntgen. Hij ontdekte precies 125 jaar geleden een nieuw soort straling wat een revolutie in de geneeskunde teweegbracht. We logeerden bij de 88-jarige Riet Eyberts die “De kleine karekiet” een bed & breakfast in Friesland runt en Hedwig van der Heiden is in de studio om over haar liefde voor schilderen en tekenen te praten.

Link naar de uitzending

</stro

“Dit is dus “De Steunkous van de week!” 

Vandaag hebben we het over de liefde en over dementie. We zijn vereerd dat we Thomas Borggrefe te gast hebben. Hij heeft veel ervaring als geestelijk verzorger in huizen voor mensen met dementie en maakt daar mooie theatervoorstellingen over. Helga Westland is door Team Zeeburg uitgekozen als “Steunkous van de week”, omdat ze zo bijzonder en blijmoedig voor haar man zorgt die aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Aan de telefoon is de liefdesdokter Inge van de Vorst uit Eindhoven. Hans heeft een stevige column gemaakt over voltooid of onvoltooid leven en onze huisgitarist Jost weet aan dit alles weer een stemmige klank te geven.

Link naar de uitzending

“Het gaat over paarden die het koetsje trekken!” 

In dit “Year of the nurse” hebben we elke eerste dinsdag van de maand een oud verpleegkundige te gast. Vandaag de 85-jarige Ingrid van Delft. Deze bijzondere muzikale en taalvaardige zuster schreef onder meer het mooie boekje “Wanneer is hier de tijd voorbij?” waarin ze mensen met dementie heeft geïnterviewd. Ook schrijft ze openhartig over hoe haar eigen moeder en haar man getroffen werden door de ziekte. Ada Biesheuvel leest ondanks haar eigen bedrukte gevoel een opbeurend gedicht voor en in de week van het oorsuizen hebben we Peter Krauwel aan de telefoon. Als je onder deze kwaal gebukt gaat piep je wel anders.

Link naar de uitzending

“Mensen die 100 worden krijgen al heel veel aandacht.” 

Fotograaf en wijkagent Ankie Leene heeft in haar boek “Lang zal ik leven” 66 portretten van 99-jarigen gemaakt. Veel van hen zijn nieuwsgierig en staan levenslustig het leven. Annemieke Mol du Bois (95) is te gast. Zij doet niet onder voor de 99-jarigen en is ook volop in beweging. Zij weet alles van Feldenkrais. Een speciale bewegingsmethodiek waar ze nog altijd les in geeft.
Frank Stork van de Ouderen Advies Raad praat ons bij en onze gedichtenman Freek draagt voor. In deze uitzending mag de 99-jarige Oom Piet niet ontbreken!

Link naar de uitzending

“God, hoe heette die film ook alweer? ” 

Hoe hou je je geheugen een beetje op peil? Lotteke Peeck is specialist en geeft tips. De oudste accordeonist van Amsterdam Thea (93) heeft er nog geen last van. Zij denkt dat het komt omdat ze zich nooit verveeld. Muziek maken helpt haar ook. Irene Rikken uit Limburg brengt aan de telefoon haar initiatief Carlalala silent disco event onder de aandacht. In de rubriek “Bellen met Ellen” horen we over de boom Ginko Biloba die beschikt over elementen die ons brein ten goede zouden kunnen komen. Yolanda, schrijfster van het pas verschenen boekje “60 xxx 020”, leest een verhaal voor.

Link naar de uitzending

“Ziek zijn is top sport” 

Wim Tilburgs is helemaal uit Helmond gekomen om te vertellen hoe hij zijn leefstijl heeft veranderd en daardoor geen diabeet meer is! Een prettig hoopvol verhaal om het nieuwe jaar mee te starten. Bij iets aan je leefstijl veranderen hoort vaak ook op een andere manier bewegen. Esther Zoetmuller legt uit hoe je dat via Gezond Oud in de buitenlucht kan doen. En wat denken jullie dat meer zingen kan betekenen voor je gezondheid? We proberen iets te horen van een repetitie van Rotterdam in Koor. Onze eigen muzikant Jost is er ook. Net als onze vaste columnist Hans die voor een strijdbaar 2020 is!

Link naar de uitzending

“Gezond 2020!” 

De eerste uitzending van in 2020 – “Year of de Nurse” spreken met we oud verpleegkundige Jans. Zij schreef een boek over haar ervaringen als verpleegkundige. Sonja Dover is medium. Zij probeert ons wat positieve energie te geven. Oom Piet geeft een klein nieuwjaarsconcert op zijn piano. Hij hoopt dit jaar 100 te worden. Jos van Hees is 102 geworden en afgelopen maand rustig overleden. Om haar in ere te roepen herhalen we haar lessen die ze ons gaf toen ze 100 werd. Volgende week dinsdag is er een speciale theatervoorstelling in het Alzhemiercafe in Frankendael aan de Middenweg en Goldens Sports is ook in Noord gestart. De eerste van de maand verzorgt Ada Biesheuvel de aftrap met een gevoelig gedicht.

Link naar de uitzending

“Gezond!” 

De laatste uitzending van het jaar is feestelijk gevierd in de coffee corner van de HEMA!
Op vertoon van een steunkous konden er gratis tompoucen gegeten worden. Live muziek van Ouderensongfestival finalist Peter de Graaf en zijn maat Peter Borman, zang en gitaar van eigen huismuzikant Jost en een kleine meezing fanfare, zorgden voor een sfeervolle entourage. Cliënten van Buurtzorg met en zonder steunkousen hebben een wens uitgesproken die af en toe door de HEMA schalde.Ook de hersenen werden geactiveerd middels een kleine HEMA-quiz. Een stagiaire van de HEMA is tot steunkous van de week gekozen en oud medewerker Wil van Reenen haalde herinneringen op. Frank Stork van de Ouderenadviesraad maakte ons nog even attent op hun activiteiten rondom kerst. Onverwacht bezoek van een zekere Jozef en een kortademige Maria verhoogde eveneens de feestvreugde. Radio Steunkous wenst iedereen een zo gezond mogelijk 2020!

Link naar de uitzending

“Moed houden!” 

Pip, Grada en Johanna van theatergroep Lydia komen aandacht vragen voor hun nieuwe voorstelling “Hallo, is daar iemand..? Over alleen zijn en eenzaamheid. In deze decembermaand een gevoel waar veel mensen extra mee te kampen hebben. Job Leeuwerke van zorgorganisatie Omring wisten ook op een bijzondere manier aandacht te vragen voor dit thema door oma Jo (een actrice) een week lang in een winkel te laten wonen waar iedereen haar kon gadeslaan door een etalageruit. Job geeft aan de telefoon uitleg. Eveneens aan de telefoon de jarige tante Es (104 jaar en 10 maanden) Zij blikt terug op haar optreden dit jaar bij de Nationale Rollatorloop en heeft opbeurende woorden voor ons. Verder worden we verwend met mooie december-wensen ingesproken door mensen met en zonder steunkousen. Natuurlijk maken we reclame voor onze locatie uitzending donderdag om 13.00 in de coffee corner van de HEMA aan de Linnaeusstraat 245. Iedereen welkom! Om 19.30 dezelfde dag kan actie gevoerd worden voor het behoud van Huis van de wijk Lydia aan het Roelof Hartplein. Onze kruidenvrouw uit Friesland heeft nog een tip voor een gezonde drank!

Link naar de uitzending

Hallo

“Attentie!” 

Pieterbas Lalleman is wijkverpleegkundige maar ook assistent professor. Hij is gepromoveerd op verpleegkundig leiderschap en vandaag bij ons op bezoek. Huisgitarist Jost en columnist Hans zijn er natuurlijk ook omdat het de tweede dinsdag van de maand is. Naar aanleiding van haar voorstelling “Oma Fred” is
Frédériques Arnold aan de telefoon, en maakt reclame voor het Danspaleis. In december valt er weer veel te dansen! Student Radiomaakster Feline Franceus heeft een documentaire gemaakt over Radio Steunkous. In de uitzending laten we een stukje horen. Via deze link is het helemaal te beluisteren. Broer en zus Tarani hebben iedereen, die geholpen heeft zolang mogelijk voor hun dementerende moeder te zorgen, getrakteerd op een etentje. En donderdag 19 december om 13.00 zenden we live uit vanuit de HEMA in de linnaeusstraat 245! Op vertoon van uw steunkous krijgt u een gratis tompouce!

Link naar de uitzending