“Wie houdt er nu niet van boeken?” 

De boekenweek is aanleiding om te spreken over de steun die boeken kunnen geven. Nell Berger heeft het boek “Fluistergang” geschreven. Ze wil dit boek graag uitbrengen maar heeft daar steun voor nodig. In het boek beschrijft ze hoe ze is omgegaan met kanker in haar keel. De steunkousreporter is op bezoek bij Ada Iest (93) die na haar pensionering uitgever is geworden. Ze wil binnenkort de uitgeverij “Angst en beven Amsterdam producties” gaan beginnen, gespecialiseerd in thrillers. Daar zal Dicky Gingnagel dan ook van kunnen genieten. Hij leerde op volwassen leeftijd pas lezen en schrijven en is nu ambassadeur bij de Stichting Belangenbehartiging Alfabetisering. Evert van Maanen is mede-oprichter van de Energieke Senioren Amsterdam Nieuw West. Nel Bons is lid van de club en houdt niet van lezen maar heeft wel meegedaan aan het levensverhalen project. De club kan nog leden gebruiken.

Link naar de uitzending

“Wij eisen ijs!” 

We kunnen wel naar een goede gezondheid fluiten als we ons niet bekommeren om de aarde. De steunkousreporter loopt mee met de klimaatmars en peilt de stemming. Vaste columnist Hans Beerends laat zijn stem horen en huisgitarist Jost speelt zijn steundeunen. In de week van zorg en welzijn is Frank Doesburg te gast. Hij werkt op een gesloten afdeling in de jeugdzorg en is sing a song writer. Ook hij heeft zijn gitaar bij zich! Jurist Digna de Bruin neemt vandaag een kijkje in de keuken van de wijkverpleging en luistert mee. Elly sluit later aan vanwege de stevige wind en Teun Toebes heeft weer een nieuw filmpje gepost.

Link naar de uitzending

Wegens omstandigheden vandaag de locatie-uitzending in Artis herhaald.

Link naar de uitzending

“Wat nou oud!” 

Hoe word je zo prettig mogelijk oud? De 80-jarige tafeldame Nel probeert zoveel mogelijk naar buiten te gaan en is op de fiets gekomen. Tafeldame Miriam is al 90 en staat nog altijd open voor nieuwe avonturen. We spreken over de film “Goede Buren” met Ada en maakster Stella. De film laat zien dat de eenzaamheid van de oude dag vele gezichten kent en dat het helpt als er mensen zijn die daar oog en hart voor hebben. De 64-jarige acteur Jan Elbertse vindt ouder worden leuk en niet leuk. Hij heeft het tragi-komisch stuk bedacht “Wat nou oud!” Op 5 mei nog te zien in Amsterdam! Verpleegkundig student Teun Toebes is pas 19 maar ziet er niet tegenop ouder te worden. Van hem moet de zorg voor ouderen veel creatiever. Hij maakt zelf bijvoorbeeld bijzondere filmpje te zien op zijn you tube kanaal sTeun en toeverlaat. Teun laat het ons weten wanneer hij weer een nieuw filmpje heeft. Huisgitarist Jost is onverwacht in de buurt en schuift spontaan aan!

Link naar de uitzending

“Wat een heerlijk zonnetje!” 

Vandaag een sportieve uitzending. In de studio Jeroen van der Linden en Nyashi Karanja. Zij zijn in training voor de marathon van New York die ze gaan lopen met hulp van buddies omdat ze vrijwel blind zijn. Ze kunnen nog sponsor geld gebruiken! Jorina Wolf blijft ook in beweging ondanks haar epilepsie. De gouden trapper is uitgereikt aan de oudste actiefste fietser van Nederland, de 97-jarige Gerrit Scheenstra. We bellen nog even met Ellen en Vera Broos vraagt of we op haar project Broze verbeelding willen stemmen. We herhalen een reportage van de blinde roeier Jean Poppes.

Link naar de uitzending

“Dag mijn lieve Olga!” 

Ontmoetingshuis De Nieuwe Poort op de Zuid-as stuurde afgelopen zaterdag weer senioren en jongeren op een valentijnsdate. Eva deed mee en is aan de telefoon. Op zondag heeft oud-trambestuurder Herman meegedaan aan een speciaal voor ouderen georganiseerde speed-date in een tram. Hij is in de studio. Verder staat de hele uitzending in het teken van het afscheid van steunkous collega Olga. Vaste columnist Hans Beerends heeft zijn column aan haar opgedragen en steundeun gitarist Jost heeft een lied voor haar gemaakt. De steunkousreporter is op bezoek geweest bij veel steunkousluisteraars en patiënten en allen spreken hun liefde voor haar uit. Meneer Boom wil ook graag langs komen in Frankrijk waar Olga een camping gaat overnemen. Dan kan een steunkouscamping-mat goed van pas komen!

Link naar de uitzending

“We hebben ons suf gelachten!” 

Wat ik van mijn moeder leerde“, is een boekje dat is samengesteld door Manon Duintjer. Zij is te gast en aanleiding om over de steun die moeders kunnen geven te spreken. Maike van Pelt maakt audioportretten in opdracht. Een leuk en orgineel kado en een manier om stemmen en herinneringen vast te leggen. We laten twee fragmenten horen uit een audioportret van haar schoonmoeder Thea Kaduche. Anneke Ijska heeft een moeder die in 1888 is geboren! Zij is aan de telefoon. De steunkousreporter vraagt mensen op straat wat ze van hun moeder hebben geleerd. Columnist Alla Popova leest in haar column “De hoed” over een bijzondere ervaring die zij in een Amsterdamse tram beleefde.

Kans maken op Het boek “Wat ik van mijn moeder leerde? Stuur een berichtje naar m.onvlee@buurtzorgnederland.com en schrijf wat je van je moeder hebt geleerd. Onder de inzenders verloten we een gratis exemplaar.

Link naar de uitzending

“Even uitblazen mop!” 

Hoe moeilijk is het om ouder te worden? Journalist Ziggy had zich aangemeld als koffieschenkster in een verpleeghuis in Haarlem. Ze vertelt hoe haar dat aangreep. Ingrid Meijerink van GetOud bedenkt leuke projecten zoals TattooAge! Cor en Hans laten weten dat het zetten van een tattoo op je oude dag zelfs helpt tegen reumatische pijn! De steunkousreporter is op bezoek in verzorgingshuis de Buitenhof, waar studenten goedkoop mogen wonen. In ruil daarvoor dragen zij een steentje bij aan het woongenot. Volgens student Loulou een leerzame en leuke formule voor alle partijen. Markus Rieger onderzoekt hoe we onze balans kunnen trainen waardoor we minder vallen. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar m.m.rieger@vu.nl of te bellen met hem; 0647593495.

Link naar de uitzending

“Sinds ik ziek ben heeft die vriendschap zich verdiept” 

Edda heeft veertig jaar als ziekenverzorgende gewerkt met ouderen en is nu zelf op leeftijd. Ze vertelt hoe ze aan haar goede moraal komt. Dochter Joke en moeder Paula maken hun radio debuut. Ze lopen beiden achter een rollator en hebben meegedacht aan de “Ouderenvriendelijke route “die vorige week in Oost werd gelanceerd. Blue grass muziek specialist Donald leert ons wat meer over deze stijl. De winnaar van het Eberhardje – Paul Scheerder – is aan de telefoon. Net als Willy Ooievaar en Connie Jansen om te horen waarom Welmoet Sprey hen genomineerd heeft tot steunkousen van de week.

Link naar de uitzending

“Mijn naam is Silvana, dat betekent natuur!” 

Hoe worden we zo vitaal mogelijk oud? Volgens de actieve en veerkrachtige Annet Adrichem (71) is het vooral zaak bezig te blijven. Via uitzendbureau Doorwerkgever voor 65-plussers werkt ze als klantenservice medewerker in het centrum en gaat regelmatig naar de film. De natuur is eveneens belangrijk voor onze vitaliteit. Lesley en Tim van de Gezonde stad zijn aan de telefoon om te vertellen over Park om de hoek – hoe je samen met buurtbewoners een groene plek kunt beheren in je eigen buurt. De steunkousreporter is op bezoek bij de Armeense Silvana die ook dol is op de natuur. Verpleegkundige docent Cindy Nas denkt dat een reisje bijdraagt aan levenslust. Zij organiseert via haar stichting Klavervier reisjes naar Spanje waarbij zorgstudenten ondersteunen.

Link naar de uitzending