“Je moet het kunnen nemen zoals het is.” 

Het leven is echt een puzzel geworden in deze Corona tijden. Lijn is geveld maar doet vanuit haar bed toch af en toe een duit in het zakje. Tijdens een wandeling legt Annet uit hoe zij positief probeert te blijven en zorgheld uit Alkmaar Agaath is aan de telefoon om ons moed in te spreken. We zijn op bezoek bij Cornelia Pruntel die puzzel verslaafd is en Mirjam Teuns vindt het een boeiende puzzel om ouder te worden. Ze vindt mensen in Amsterdam ongelofelijk behulpzaam voor ouderen.

Link naar de uitzending

“Blijkbaar wel!” 

Vandaag zitten we in een duiventil van een vriend van Jost. Ook tussen de duiven speelt onze steunkous troubadour de sterren van de hemel! Het programma staat in het teken van fluiten. Bram Mulder en vaste columnist Hans Beerends kunnen vanwege kunsttanden niet meer goed fluiten maar hebben er altijd wel lol in gehad. Samen met zijn vriendin Anke raadt Hans ons een vogelcursus aan, en spreekt hij ons moed in voor 2021. Onze Russische vriendin Alla wenst ons eveneens al het nieuwe geluk voor 2021! (Alla heeft onlangs meegedaan aan een leuke podcast waar een houtduif in voorkomt) Haar kleindochter zingt een mooi lied voor ons. Plezier in fluiten is van alle leeftijden. Jasper doet de beschuittest, onze steunkousreporter ontmoet op straat een leuke flierefluiter en een duif brengt ons een mooie audio-boodschap van Agaath! Een memorabele uitzending.

Link naar de uitzending

“Zalig uiteinde en een goed begin!” 

De eerste uitzending van het nieuwe jaar staat in het teken van uitwaaien. In het Buurtzorghuis de Nije Schuur op Terschelling kan dat goed! Radio Steunkous bracht er de jaarwisseling door. We spreken met gasten en met verpleegkundige Frouwke die zorgt dat alles er op rolletjes verloopt. Ada Biesheuvel wenst dat de wind dit jaar uit de juiste hoek komt voor dieren in nare omstandigheden en we dichter bij elkaar mogen komen. Radio Steunkous hoopt ook op een nieuwe frisse wind waarbij onze geestelijke en lichamelijk gezondheid er alleen maar op vooruit zal gaan. We blijven elkaar daarbij hard nodig hebben!

Link naar de uitzending

“Je bent nooit te oud.” 

In de laatste uitzending van 2020 spreekt onze vriendin Thea, de oudste (94) en leukste accordeon speelster van Amsterdam ons moed in. Bram Mulder verloor dit jaar zijn vrouw maar heeft desondanks toch ruimte een wens uit te spreken. Hij komt graag in Spanje dus aanleiding om de onlangs overleden Sinterklaas te eren die ook Bram heette, en graag naar Radio Steunkous luisterde. We zijn op bezoek geweest bij meneer Schaap en Jezus, die we hebben leren kennen via onze kerstuitzending. De heer van Bokhoven heeft een mooi nieuwjaars gedicht ingesproken. Graag hadden we het jaar van de nurse willen uitluiden met een zorgheld die op een Corona afdeling werkt. Helaas wordt hij net met spoed opgeroepen. Dan knallen we nog maar wat oliebollen naar binnen. Tot volgend jaar en dat iedereen zo gezond mogelijk mag blijven!

Link naar de uitzending

“Met Schaap.” 

Vandaag een hele speciale kerstuitzending! We zenden uit vanuit een levende Buurtzorg Kerststal. Elly moet helaas eerder weg. Ze krijgt een training om schapen te leren 1.5 afstand te bewaren en wordt opgehaald met de motor. Thomas, zoon van collega Christa speelt voor ons op zijn accordeon. We bellen met de altijd goedgemutste 100-jarige oom Piet die een kerstlied tokkelt op zijn eigen piano. Ellen draagt een zelfgemaakt gedicht voor en beveelt ons kippensoep aan. Verder doen we allerlei leuke kerstcontacten op door willekeurig mensen te bellen met een naam die ons aan kerst doet denken. Zo hebben we Schaap, Os, Kribbe, Betlehem en uiteraard ook Jezus zelf aan de telefoon! Jost heeft een stemmig kerstlied geschreven en we draaien het nummer “Samen Zijn” dat is uitgevoerd door Zeeuwse ouderen tussen de 71 en 91 van achter de computer. Op het filmpje kun je zien hoe het swingt. We hopen onze luisteraars met dit alles wat opgevrolijkt te hebben en wensen iedereen warme feestdagen toe. We houden contact!

Link naar de uitzending

“U moet onze muziek gaan draaien!” 

We mogen elkaar nog maar weinig aanraken. Toch blijft het juist belangrijk een handje naar elkaar uit te steken. Handen staan daarom centraal in deze uitzending waar we net hebben gehoord van een nieuwe lock down. De Zeeuwse Marjan van Vossen kan nu al niet wachten weer aan de slag te gaan in een verzorgingshuis. Zij kan met haar handen als geen ander contact maken. Collega Charles uit de Pijp, heeft onze geheime locatie gevonden! Het loopt wel meteen uit de hand want hij valt van de trap. Gelukkig komt hij snel bij. Charles is ook radio liefhebber en dj bij Radio Pinq. Hij kent de 97-jarige mevrouw Arlette Schellenbach die een jeugdherinnering uit Litouwen deelt. Mevrouw Scheurkogel-Stern houdt van Radio Parousia. Als we bij haar zijn bellen we in en zijn we live in haar huiskamer te horen. Er is ook gebeld naar onze steunkoustelefoon door meneer de Vos en Floortje van Danceconnects. Opgeven om lekker thuis alleen te dansen en toch samen kan via de computer!

Link naar de uitzending

“Lekker doortrappen tot je 100ste!” 

Vandaag laten we drie bijzondere verpleegkundigen aan het woord. Het is immers nog altijd het “year of the nurse”. Agatha Bekker ergert zich bont en blauw aan onze wegwerp maatschappij. Ze is boos op haar fabrikant omdat ze altijd haar steunkousen in plastic verpakt opgestuurd krijgt. Hans Beerends onze vaste columnist groet ons per telefoon, maar huisgitarist Jost heeft onze geheime locatie kunnen vinden! Hij speelt voor het eerst weer eens live mee. Annemieke Putters van Programma Doortrappen heeft ons gebeld. Woensdag 9 december om 15.00 is er een beweegles met FietsFit oefeningen voor iedereen te volgen achter de computer via Facebook.

Link naar de uitzending

“Heerlijk; ze hebben allemaal belangstelling voor me!” 

Vandaag zijn we na twee weken herfstvakantie terug met een speciale Sinterklaas uitzending. Ada Biesheuvel leest een echt gebeurd Sinterklaas verhaal voor en Mia van der Westen tipt een mooi verhalen-fotoboek dat net is verschenen “Terug naar huis”. De bijzondere 97-jarige Arlette Schellenbach is in Litouwen opgegroeid en heeft daar nog Sinterklaas herinneringen liggen. Natuurlijk mag een klein stukje Sinterklaasquiz niet ontbreken. Een klassieker die we altijd rond 5 december herhalen. Helaas zijn we opgeschrikt door het nieuws dat de 98-jarige mevrouw Slof onverwacht is overleden. We waren pas nog op bezoek bij deze, eveneens sterke en vrolijke dame, die zonder dat ze het zelf nog mee kan maken, ons energie geeft. We zullen haar missen. Sinterklaas belt in en verwent ons met kadootjes en gedichten!

Link naar de uitzending

“Waar mijn hart sneller van gaat kloppen? ” 

Dat post kan opvrolijken bevestigt een beller en Anne Waiboer! De kleindochter van Alla Popova maakt al haar derde lock down mee in Japan. “Door de teststraat” is een nieuwe rubriek waarbij een willekeurige Amsterdammer zijn of haar neus steekt in onze wattenstaaf. Vandaag testen we de november stemming van Merit. Onze columnist Hans blijft ook in goede stemming en huistroubadour Jost haalt een herinnering op aan een koude november maand. Het is nog steeds het jaar van de nurse! Dit keer spreken we IC verpleegkundige Ingerborg Penninx. Helaas is de lijn niet helemaal helder… We hebben veel respect voor haar en haar collega’s. Bewegen in groepsverband mag even niet maar Golden Sports heeft wel een mooi tijdschrift uitgebracht! Klik hier als je het wilt bekijken. Elly spreekt mee vanuit huis.

Link naar de uitzending

“Lange stelen.” 

Als je veel binnen zit is het leuk om post te krijgen. Een beller roept ons op kaartjes naar elkaar te sturen. Lijn heeft een kaartje gestuurd via postcrossing.com, een manier om ansichtkaarten uit de hele wereld te sturen en te ontvangen. Anke weet niet wat ze moet antwoorden op een kaartje van haar buurman. Verder worden we opgevrolijkt door Ada Biesheuvel. Zij verlangt naar de zon en leest een mooi zomers verhaal. Anne Waiboer is een rasoptimist. Ze werkte in de zorg maar heeft nu zelf zorg nodig. Ze vertelt hoe ze daarmee omgaat. Wat als je aan je moeder hebt beloofd dat je haar zult helpen met doodgaan als ze dement wordt? Lucas heeft daar het boek “Droomdood” over geschreven. Wij zoeken hem op en het Kraaipankoor zingt uit volle borst onder de enthousiaste begeleiding van Hinke.

Link naar de uitzending