“Mijn man heeft geen smaak en geen reuk.” 

Veel mensen die met Corona in aanraking komen hebben last van reuk en smaakverlies. Hoe is dat eigenlijk? Aan de telefoon geeft Kirsten Jaarsma van de vereniging Anosmie. uitleg en vertelt hoe je je reuk weer kunt trainen. Leuk om te horen is dat Joke Boon op haar vierde haar reuk en smaak verloor maar toch culinair journalist is geworden. Ze schreef o.a. het boek Eerste hulp bij reukverlies. De Radio Steunkous reporter spreekt met veel mensen op straat en een Zeeuwse tante van Lijn vindt dat de lockdown niets is vergeleken bij de twee jaar dat zij niet naar school kon vanwege de oorlog.

Link naar de uitzending

“Als je geen zelfspot hebt, stop er dan maar mee!” 

Spelen kan ons opvrolijken. Chris en Miet Rokven zijn bijvoorbeeld dol op sjoelen en hebben daar ook hun liefde aan te danken. Via de app Nextdoor komen we in contact met de tantes Melika en Haticha met wie we “Dokter Bibber” spelen. Verschillende mensen vertellen verhalen over wat ze vroeger graag speelden en geven antwoord op de vraag of ze het leven zelf een spel vinden. Een afwisselende uitzending vol van inspirerende verhalen en opvattingen.

Link naar de uitzending

“s’Morgens niet gelachen is niet geleefd!” 

Na dagen vol van ijs en sneeuwplezier praten we over in beweging blijven. Voor Elly is het helaas niet goed bevallen. Zij is op haar knie gevallen en praat mee vanuit haar huis. Ook voor de dappere, aardige meneer Hemminga is het niet meer weggelegd. We spraken met hem vlak voor zijn dood. We krijgen tips van Mats en Thea, allebei 94 jaar. Mevrouw Franco blijft in beweging door haar vogel. De Steunkousreporter sprak met een ouder stelletje dat dagelijks tafeltennis speelt in het Sarphatipark in Amsterdam.
Lijn is op Valentijn verwend door goodtimestories. Een aanrader!

Link naar de uitzending

“Mocht u een benedenhuis hebben dan heel erg graag!” 

Aangezien het lang geleden is dat we een “kleine ijstijd” meemaken hebben we het vandaag over koude rillingen. Aan de telefoon vertelt Dirk dat hij koude rillingen krijgt van een inenting. Dat geldt niet voor onze columnist Hans, die juist blij is dat hij zijn Corona prik gehad heeft. Huisgitarist Jost heeft een griezelig nummer geschreven. Elly heeft hulp van Hilde die haar rillingen voor de tandarts met hulp van hypnose weet te verminderen. Op straat spreken we met verschillende mensen over koude rillingen en krijgen we onverwachte verhalen en bruikbare tips te horen. Onze vriendin Anne doet een oproep voor Christiaan Mensinga die in zijn rolstoel een sponsorrit maakt van Amsterdam naar Brussel. Hij zoekt nog onderdak in Kudelstaart van zaterdag 21 tot en met maandag 23 augustus. Wie kent er iemand in Kudelstaart in een benedenhuis waar hij kan overnachten? We willen Christiaan niet in de kou laten staan! De studio wordt met een echt haardvuurtje verwarmd.

Link naar de uitzending

“Ik ben echt het gevalletje van achter lyceum van voren museum.” 

We blijven een beetje met onze handen in het haar zitten in deze periode. Ellen en oom Piet missen de kapper en de pedicure. En onze 100 jarige oom Piet moet ook nog eens helemaal naar Schiphol om donderdag een vaccinatie te kunnen halen. Ada Biesheuvel leest een leuk verhaal over een kipsalon en de geheime locatie is omgetoverd tot een kapsalon. Lijn zit onder de droogkap en we luisteren naar Wies Verbeek. Zij is de bedenkster van BLOW en heeft veel opbeurende tips om een beetje leuk ouder te worden. Lezen en taalspelletjes helpen bewezen tegen gevoelens van eenzaamheid. Buurtpraat start daarom een online cursus. Opgeven kan nog!

Link naar de uitzending

“Ik ben Lydia met die zware stem.” 

Vandaag staat de steun die we aan een hond kunnen ontlenen centraal. Zeker nu we ook te maken hebben met de avondklok is de viervoeter een uitkomst. We zijn op bezoek bij Lied en haar deelhondje Silke. Annet Adrichem heeft ook veel gehad aan een hond toen zij een burn-out had. Thea maakt hondenbandjes die haar afleiding geven van haar pijn. Freek belt ons met een mooi gedicht en we staan stil bij het overlijden van Lydia Muijen, een vriendin van Radio Steunkous die we nooit zullen vergeten. We herhalen en aantal bijdragen van haar.

Link naar de uitzending

“Je moet het kunnen nemen zoals het is.” 

Het leven is echt een puzzel geworden in deze Corona tijden. Lijn is geveld maar doet vanuit haar bed toch af en toe een duit in het zakje. Tijdens een wandeling legt Annet uit hoe zij positief probeert te blijven en zorgheld uit Alkmaar Agaath is aan de telefoon om ons moed in te spreken. We zijn op bezoek bij Cornelia Pruntel die puzzel verslaafd is en Mirjam Teuns vindt het een boeiende puzzel om ouder te worden. Ze vindt mensen in Amsterdam ongelofelijk behulpzaam voor ouderen.

Link naar de uitzending

“Blijkbaar wel!” 

Vandaag zitten we in een duiventil van een vriend van Jost. Ook tussen de duiven speelt onze steunkous troubadour de sterren van de hemel! Het programma staat in het teken van fluiten. Bram Mulder en vaste columnist Hans Beerends kunnen vanwege kunsttanden niet meer goed fluiten maar hebben er altijd wel lol in gehad. Samen met zijn vriendin Anke raadt Hans ons een vogelcursus aan, en spreekt hij ons moed in voor 2021. Onze Russische vriendin Alla wenst ons eveneens al het nieuwe geluk voor 2021! (Alla heeft onlangs meegedaan aan een leuke podcast waar een houtduif in voorkomt) Haar kleindochter zingt een mooi lied voor ons. Plezier in fluiten is van alle leeftijden. Jasper doet de beschuittest, onze steunkousreporter ontmoet op straat een leuke flierefluiter en een duif brengt ons een mooie audio-boodschap van Agaath! Een memorabele uitzending.

Link naar de uitzending

“Zalig uiteinde en een goed begin!” 

De eerste uitzending van het nieuwe jaar staat in het teken van uitwaaien. In het Buurtzorghuis de Nije Schuur op Terschelling kan dat goed! Radio Steunkous bracht er de jaarwisseling door. We spreken met gasten en met verpleegkundige Frouwke die zorgt dat alles er op rolletjes verloopt. Ada Biesheuvel wenst dat de wind dit jaar uit de juiste hoek komt voor dieren in nare omstandigheden en we dichter bij elkaar mogen komen. Radio Steunkous hoopt ook op een nieuwe frisse wind waarbij onze geestelijke en lichamelijk gezondheid er alleen maar op vooruit zal gaan. We blijven elkaar daarbij hard nodig hebben!

Link naar de uitzending

“Je bent nooit te oud.” 

In de laatste uitzending van 2020 spreekt onze vriendin Thea, de oudste (94) en leukste accordeon speelster van Amsterdam ons moed in. Bram Mulder verloor dit jaar zijn vrouw maar heeft desondanks toch ruimte een wens uit te spreken. Hij komt graag in Spanje dus aanleiding om de onlangs overleden Sinterklaas te eren die ook Bram heette, en graag naar Radio Steunkous luisterde. We zijn op bezoek geweest bij meneer Schaap en Jezus, die we hebben leren kennen via onze kerstuitzending. De heer van Bokhoven heeft een mooi nieuwjaars gedicht ingesproken. Graag hadden we het jaar van de nurse willen uitluiden met een zorgheld die op een Corona afdeling werkt. Helaas wordt hij net met spoed opgeroepen. Dan knallen we nog maar wat oliebollen naar binnen. Tot volgend jaar en dat iedereen zo gezond mogelijk mag blijven!

Link naar de uitzending