“Doe mee en doe meer samen” 

We zijn vandaag in Sinterklaas stemming. Ada Biesheuvel draagt drie opbeurende gedichten voor. Kadootjes kun je niet alleen van Sinterklaas krijgen maar ook via de Buurtcirkel in de vorm van samen leuke dingen doen. Fran Gonzales Torres en deelnemer Aisha Chkouri vertellen hoe het werkt. Vrijwilligers zijn altijd welkom. Chris is een soort Sinterklaas voor zijn oma geweest. Aan de telefoon maakt hij ons enthousiast voor de film Oma, Chris en de Rode Auto en Arna uit Den Haag heeft Vers en Vrij bedacht. Zij zorgt dat overtollig eten in buitenkoelkasten beland. Oom Piet (99) heeft al heel vaak het Sinterklaasfeest gevierd en speelt op zijn piano een oude klassieker voor ons. Ondertussen wordt er geknabbeld aan versnaperingen.

Link naar de uitzending

Waar moeten we wonen als er steeds minder huizen zijn voor een betaalbare prijs? Het wordt de 82-jarige Loes van de actiegroep “Niet te koop” te gortig. Zij is aan de telefoon. Ramon Imaldi en Sonja Groot Obbink zijn allebei dakloos geweest en hebben een bijzonder levensverhaal. In de studio vragen zij aandacht voor zaken die hen aan het hart liggen. Bij de Ouderen Advies Raad kan je altijd terecht als je vragen hebt rondom wonen. Frank Stork zit meestal wel in Grand Cafe Genieten en verwijst je door naar mensen met koffie en niet naar een website. Olga is terug van weggeweest!

Link naar de uitzending

“Heel graag!” 

Samen eten is gezellig en goed voor de gezondheid. Wijkverpleegkundigen Willy en Marijke van Buurtzorg de Pijp vertellen enthousiast over de nieuwe kookclub die ze zijn gestart. Ze eten eens in de twee weken met een groep bij iemand thuis! Deelnemers Erik Mansson en Ton Cornelissen delen hun ervaringen. Met haar wegggeefwinkel in de Beemsterstraat 524 in noord heeft Monique Egberts de omarmprijs gewonnen. We bellen met onze Ellen die in noord woont. Zij houdt niet van koken maar heeft toch wat tips. Ook is bioloog Rinny Kooi uit Leiden aan de telefoon. Morgen is het precies een jaar geleden dat Eva Biesheuvel is overleden. Daarom planten vrienden de Eva Biesheuvelboom in de buurt.

Link naar de uitzending

“Margje Sijbersma uit Sint Nicolaasga” 

Bijzonder blij zijn we dat we de uitvinders van de druppelbril te gast hebben. De bevriende tachtigers Appie Zwaan en Evert van Voorst bedachten dit handige hulpmiddel en brachten het op de markt. Marieke Eising van de Stichting Met je hart vertelt over hun “Eet met je hart restaurantcampagne” die net van start is gegaan. Amsterdammers die mee willen helpen met eenzaamheid af te rekenen kunnen op 20 november naar een voorlichtingsbijeenkomst komen. Opgeven bij sophie@metjehart.nl. In de nieuwe rubriek “Margje Sijbersma uit Sint Nicolaasga” geeft de Friese kruidenspecialiste gezondheid tips. De column van Hans gaat over klikken en Jost zorg voor stemmige muziek.

Link naar de uitzending

“Een overval!” 

Vandaag staat de steun die de radio zelf kan geven centraal. Morgen is het namelijk precies 100 jaar geleden dat ingenieur Hanso Idzerda de allereerste radio uitzending in ons land verzorgde. De 88-jarige Henk de Groot weet daar alles van. We zijn op bezoek in zijn radiomuseum in Hengelo. Jan Mangus (90) van het programma Senioren-Express uit Rucphen denkt dat hij de oudste radio DJ van Nederland is maar wij vonden Louis Reijff (91) van Radio Noordzij! Helaas lukt het ons niet hen tegelijk aan de lijn te krijgen maar het contact is gelegd. Radio Noordzij zendt dagelijks uit vanuit het tuinhuis van radioliefhebber Erwin in Amsterdam Noord. Tiny die zelf met gezondheidsproblemen kampt, presenteert daar elke maandag “Het koffertjesspel” met hulp van haar man Henk. Tiny betekent veel voor haar vaste bellers. Ab Doefrie heeft al 30 jaar ziekenhuis-omroep ervaring. We waren bij Radio Tulipa Tv op de vrijdagavond en Ab zelf is aan de telefoon. Steunkousen van de week zijn het echtpaar Henk en Truus Langendijk genomineerd door Buurtzorg team Diemen. Ada Biesheuvel houdt ook veel van radio en begint de uitzending met haar troostrijke gedichten voor te lezen. De NPO heeft 100 onvergetelijke radiofragmenten geselecteerd waar nog op gestemd kan worden!

Link naar de uitzending

“Mijn oma is een zuster” 

Yff Verstraeten volgt een Master aan de TU in Eindhoven. Hij heeft speciale sensoren uitgevonden waardoor het gebruik van de rollator veiliger wordt. Aan de telefoon vertelt hij over zijn vinding.
Vorige week is het boek “Oog voor stijl” uitgekomen van Misja Beijers. Zij fotografeert op straat smaakvol geklede oudere mannen en vrouwen. In de studio legt ze uit dat kleren kunnen zorgen dat je je beter voelt en sneller contact hebt. De laatste dinsdag van de maand schuift Frank Stork van de Ouderen Advies Raad aan. Hij belooft klachten rondom de vervoersservice RMC onder de aandacht te brengen. Feline Franceus is een radiostudent uit Brussel met een verpleegkundige achtergrond. Zij wil graag een audiodocumentaire maken over Radio Steunkous. We starten haar docu “Een kazerne met oude mensen” die helemaal gehoord kan worden via haar soundcloud. De “Steunkous van de Week Award” wordt deze week uitgereikt door Manon aan collega Rinkje Sorgdrager.

Link naar de uitzending

“Surprise” 

Ook op je 80ste kun je nog prima op een step rondrijden! Marion Duijsens maakt ons enthousiast voor haar stepclub in Blaricum. Guido de Bruin is verhalenverteller en schreef het prentenboekje “Je bent een engel.” Juist als je ziek bent kun je nog veel voor anderen betekenen is zijn boodschap. Barbara Looyenga uit Den Haag is aan de telefoon. Zij heeft meegedaan aan Oudtopia, een manier om te ervaren hoe het is om oud en dement te zijn. Als klap op de vuurpijl komt een stoet mensen onder leiding van kampioen powerliftster Ina Revers Koolhaas de studio overvallen om Marjolijn een gouden rollator, medaille en overheerlijke taart aan te bieden vanwege tien jaar organisatie van de Rollatorloop! Marjolijn weet niet hoe ze het heeft.

Link naar de uitzending

“Verassing!” 

De meeste mensen vinden het niet zo leuk om het over de dood te hebben. Steunkous van de week Frederik Cristiaan Oexman bijvoorbeeld, die zelf ziek is en veel doet voor zijn zieke vrouw Wiep praat er liever niet over. Afgelopen donderdag ontving An Reynders namens het consortium Ligare/UMC Groningen een prijs om de zorg van ongeneeslijk zieke mensen te verbeteren. Aan de telefoon geeft ze uitleg. Op dit moment gaan de meeste mensen dood aan de ziekte van Alzheimer. Om de strijd tegen Alzheimer te steunen moet Radio Steunkous uiteraard een paar sokken kopen bij de Jumbo. Boy Hazes is rouwfotograaf. Een manier om troost te vinden in geval van dood.

Link naar de uitzending

“Ik ben geen mens van visite;

Het is niet de eerste keer dat de val-gevaarlijke Hetty Stalenhoef-Remmers (91) in de week van de toegankelijkheid op de radio is. Ze heeft ooit meegedaan aan De Hulplijn – een legendarisch radioprogramma met Hans van Willigenburg. Speciaal voor Hetty is Hans aan de telefoon! De heer Cuijper heeft veel aan een nieuwe radio omdat zijn zicht slecht is geworden en de Steunkousreporter is op bezoek bij het echtpaar Langemdijk, allebei 92. Zij weten zich ondanks beperkingen nog goed te redden! Thuiskapster Annerie uit Brabant bestrijdt eenzaamheid door lunches te organiseren. Jost is terug van vakantie en we vieren alvast de verjaardag van onze onvervangbare columnist Hans.

Link naar de uitzending

“Lalalala” 

Vandaag begint de week tegen de eenzaamheid. Hiltje Hettema uit Betondorp kan goed met de eenzaamheid van het leven overweg. Zij houdt van verhalen, gedichten, films en muziek en deelt deze passies graag met anderen. Ze wordt rustig van het zingen van een Lapse yel. Pip Kelting heeft een nieuwe voorstelling gemaakt over Kunstenares Louise Bourgeois. Kunst is voor Louise een noodzaak om gezond te blijven. Op zaterdagavond 12 oktober 20.00 en zondagmiddag 13 oktober 16.00 is de voorstelling in de beeldhouwschool Onder de Bogen. Opgeven kan door te mailen; pip.kelting@gmail.com. Ada Biesheuvel breekt een lans voor het behoud van de aarde en leest een gedicht over de zee. Omdat het 4 oktober dierendag is hebben we Jan van Summeren van Stichting Zorgdier aan de telefoon. Op dierendag is het trouwens ook Nationale Ouderendag. Stichting OOPOEH viert dan dubbel feest. Ter reminder dan is eveneens het symposium in Grand Café Genieten met informatie over hoe je zolang mogelijk thuis kan blijven wonen.

Link naar de uitzending