“Hele levenslopen komen door de telefoon!” 

In dit jaar “year of the nurse” laten we graag zoveel mogelijk (oud) verpleegkundigen aan het woord. Vandaag de 96-jarige Wietske Frijn. Helaas hapert de verbinding wat. Up! organiseert telefonische groepsgesprekken voor 65-plussers over wezenlijke onderwerpen. Deelneemster Anna Bockma vertelt wat ze er aan heeft en Femke Nannes van Up! legt uit dat je je kan opgeven via hun website of door te bellen met nummer 0617176282 Onze oudste accordeonist van Amsterdam Thea (94) is ook enthousiast over bellen een weet ons altijd weer op te vrolijken met haar positieve energie. Collega Katia is door haar rug gegaan toen ze een bed wilde verplaatsen, daarom probeert Annelore van Loket Veerkracht haar een beter humeur te bezorgen met klankschalen. Dat lukt! Bel ons met een boodschap 0208508415 optie 8!

Link naar de uitzending

“Nursing is an art!” 

Op deze Internationale Dag van de Verpleging brengen we een echte Florence Nightingale special! We zijn met een hoorspel, geschreven door Elly Lakerveld, aanwezig op haar 200ste verjaardag. Wijkverpleegkundige Rachel, van loket Veerkracht, praat Florence weer moed in omdat ze toch wat down is geworden van geklap en huldebetuigingen. Inmiddels zou toch allang bekend moeten zijn hoe belangrijk het werk is? Oud directeur en oprichter van het Florence Nightingale Instituut, Nannie Wiegmans geeft traditiegetrouw achtergrond informatie. Dalila (18) belt met haar oma en oud-verpleegkundige Barbera (86) in Engeland, de bakermat van onze grondlegster: “You could never be kind enough for the elderly patient.” Tante Es (105) vindt dat een echte Florence goed moet kunnen luisteren en Gaby Breuer, die in 1988 aan de basis van de witte woede stond, vindt dat we vooral wat arroganter mogen zijn. De Anna Reynvaanlezing kan donderdag niet doorgaan maar er is vandaag daarom wel een film online gezet. Klik op de link en kies deel 3 om terug te luisteren.

Link naar de uitzending

“Wat geweldig, wat schattig!” 

Vandaag delen een aantal steunkousen een voor hen bevrijdend moment. Willy en Harry van der Wou konden hun 50-jarig huwelijks feest niet vrij vieren maar hadden dankzij het corona-virus toch een hele bijzondere dag. Oud en jong kunnen elkaar opvrolijken door voor elkaar te knutselen. De 7-jarige Jasper heeft een poppetje van een flesje gemaakt voor de 96-jarige Alida. Zij is daar erg blij mee en gaat nu voor hem aan de slag. Ina van loket Veerkracht weet de Groningse Ernst van een 3 naar een 7 te praten! Onze oudste wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas is sinds vorige week elke dag bij het AT-5 programma Amsterdam Blijf Fit te zien. Ze pept ons op om ook in huis te blijven bewegen en kan er niet tegen dat ouderen voortdurend kwetsbaar genoemd worden! Fien is blij dat ze maandag weer naar school mag. Ze heeft wel thuis een rap gemaakt!

Link naar de uitzending

“Mijn naam is Tammie en ik ben 9 jaar.” 

Wat is er leuker dan post te ontvangen? Buurtzorg collega Tineke heeft samen met haar zus Joke het lieve brieven project opgezet. Basisschool leerlingen gaan een correspondentie aan met Buurtzorg cliënten. Jong en oud kikkert elkaar zo op! Annemiek Mol du Bois wordt over twee dagen 96 en reageert. In onze opbeurrubriek voelt Buurtzorg collega Patricia zich onder de maat en probeert Ina haar op te beuren. Dat lukt! De steunkousreporter is op bezoek bij de quarantainer. Je kan elkaar bezoeken achter glas. We bellen met Ellen die in de ochtend meedoet met Olga Commandeur en een rustgevende Verbena plant heeft gekocht. Oom Piet wordt volgende maand 100 en speelt wat voor ons op zijn piano. De boodschappenlijn 020-8508415 optie 8 is ingesproken door Miriam Teuns.

Link naar de uitzending

“Ik heb een tip!” 

Radio Steunkous probeert vandaag weer de zinnen te verzetten. Helaas valt de computer uit bij Freek zodat hij iets leest van Remco Campert. Hij zal het geplande gedicht “Hoop” volgende week voordragen. Voor verzorgingstehuis de Buitenhof spreken we met student Coen die daar een kamer huurt en we maken kennis met bewoonster Flory Straatsma en haar dochter. Ook zijn we op bezoek geweest bij de Voedselbank in de Lutmastraat.
Hannah probeert deze week Lydia op te beuren. Al blijft het nog wennen met twee telefoonlijnen. Ons vaste nummer is beter te bereiken. We hebben weer een mooie boodschap ontvangen! Bel gerust wanneer je iets wilt delen; 0208508415 en kies optie 8. Misschien ben je dan volgende week in de uitzending te horen!

Link naar de uitzending

“Ze maken me een beetje bang.” 

Vandaag starten we met de nieuwe rubriek “Cheer Up”. Iemand die in een goede bui is probeert in 1 minuut iemand die in een slechte bui is naar een hoger plan te praten. Vandaag doet Hannah van het loket Veerkracht haar best de oudere Maarten, die Corona stress heeft op te peppen. Jenny vindt de wereld gek geworden en dat er veel te veel over het “Coca-Cola” virus gepraat wordt. We horen verder de vertrouwde stemmen van huisgitarist Jost, columnist Hans en Ada Biesheuvel. Hoe slaan zij zich door deze vreemde dagen? Student journalistiek Annemarie stuurde onze een mini-podcast over bijzondere herinneringen aan grootouders en last but not least – ons nieuwe nummer, waarmee een boodschap ingesproken kan worden, is gebeld! Bel gerust wanneer je iets opbeurends te zeggen hebt; 0208508415 en kies optie 8. Misschien ben je dan volgende week in de uitzending te horen!

Link naar de uitzending

“You never walk alone!” 

We mogen uitzenden vanuit de tuinhuis-studio van onze vrienden van Radio Noordzij! Een korte uitzending omdat we nog even moeten wennen aan de nieuwe situatie. De 96-jarige Alida Root-Klok en de 93-jarige Tine Eijsten steken ons een hart onder de riem. Het kalmeert Tine in ieder geval dat de huisarts weet wat haar wensen zijn mocht ze ernstig ziek worden. De huisarts belt net als we bij haar op bezoek zijn. Een frisse neus halen, bewegen aangepast aan de omstandigheden en als het even kan wat blijven lachen en zingen is het devies. We hebben een nummer geopend waar iedereen vanaf morgen op kan inbellen om een symphathieke boodschap in te spreken voor iemand in het bijzonder of voor Radio Steunkous; bel 0208508415 en kies optie 8. Wie weet is het dan volgende week in de uitzending te horen!

Link naar de uitzending

“Laten we hopen dat haar dat niet zal overkomen.” 

Als eerbetoon aan Annie Sprakel zenden we de eerste dinsdag dat we de studio niet in mogen de hoopvolle documentaire Hennie en Annie uit.

Link naar de uitzending

“Blijf elkaar steunen in deze moeilijke tijd!” 

Radio Steunkous kreeg vlak voor de uitzending van 17 maart bericht dat we de studio niet meer in mochten vanwege de Corona crisis. Natuurlijk laten we onze luisteraars niet in de steek. Wij weten als geen ander dat we het van elkaar moeten hebben, zeker ook in moeilijke tijden. De Radio kan verpozing en steun bieden. We zijn van plan om daar ons best voor te gaan doen. Gewoon blijven luisteren dus en de moed niet laten zakken!

Link naar de uitzending

De uitzending begint verlaat vanwege technisch ongemak. Pieter Wittenberg van de stichting Shower Power is aan de telefoon. Hun betrokkenheid bij de situatie van vluchtelingen in Griekenland dwingt respect af. Anne vindt het belangrijk maatschappelijk actief te blijven. Vooral ouderen kunnen daarin nog veel betekenen volgens haar. Zelf geeft ze bijvoorbeeld taallessen. We horen mooie resultaten van 90-jarige deelnemers. Eddy heeft meegedaan aan de podcast “De verbinding” van HVO-Querido om mensen meer te laten begrijpen over hoe hij zich als ex-verslaafde door het leven slaat. Columnist Hans, onovertroffen voorbeeld van maatschappelijke betrokkenheid, vindt de kritiek van de millennia’s op de babyboomers niet terecht. Huisgitarist Jost vult de studio met zijn vertrouwde klanken.

Link naar de uitzending