“Wij zoeken iemand die een blinde vrouw wil voorlezen.” 

Twaalf 12 mei is het weer ¨De dag van de verpleging¨; de geboortedag van Florence Nightingale. Vandaar dat we uitzenden naast het ziekbed van Bep Meijer die met een zware bronchitis in bed ligt. We zijn op bezoek bij de 97-jarige Frieda Stegeman, die ons aan Nightingale doet denken en veel heeft gedaan voor de kunstenares en wereldreizigster Lily Everdijk Smulders. Natuurlijk herhalen we ons hoorspel dat we vorig jaar uitzonden op de 200ste verjaardag van Florence en vragen aan Agatha Bekker naar een Florence Nightingale moment. Onze eigen leukste en oudste accordeoniste Thea van der Kooij vertelt over hoe het haar is vergaan na een heupoperatie. Jost zingt speciaal voor 12 mei een zelfgeschreven zorglied.

Link naar de uitzending

“Nooit meer oorlog en dat moeten we blijven zeggen!” 

Traditiegetrouw vindt op 4 mei om 20.00 de dodenherdenking op de Dam plaats. Vandaar dat we daar alvast zijn neergestreken. We luisteren naar verhalen van mensen die de beschieting op de Dam nog hebben meegemaakt en zich hebben ingespannen tegen onrecht. Het boekje “Wees niet onverschillig, herinneren en herdenken”, geschreven door Estella Heessen is vandaag bij de Fusilladeplaats Rozenoord aan de Amsteldijk gratis op te halen. Het boekje bevat verhalen bij 14 oorlogsmonumenten in de Rivierenbuurt, de Pijp en Buitenveldert. Estella vertelt het verhaal dat haar het meest geraakt heeft. In het atelier van beeldend kunstenaar Jet Schep vertelt Jet over het beeldje dat ze van Anne Frank heeft gemaakt en we herhalen een gesprek dat we vorig jaar voerden met de beste vriendin van Anne Frank. Tine Eijsten (95) en Wil Erents de Brave (77) spreken zich uit tegen oorlog. Via de aanbevelenswaardige podcast smokkelbern zijn we op het spoor gekomen van Gisela en Hetty. Ada Biesheuvel deelt herinneringen aan 4 en 5 mei.

Link naar de uitzending

“Wilhelmus van Nassouwe ben ik van Duitsen bloed!” 

Een vorstelijke uitzending op koningsdag! Alexander Kyrkos heeft speciaal voor Radio Steunkous een bijzondere versie van het Wilhelmus gemaakt. We zijn op bezoek bij Els Schellekens die op deze dag geld inzamelt voor een weeshuis in Zuid-Afrika en vertelt over haar levenshouding. Ellen trekt een flesje open omdat ze gevaccineerd is. De steunkousclub zit per ongeluk voor Soestdijk en vertrekt halsoverkop per koets naar Noordeinde, waar vanavond een online concert wordt gehouden. Zo hopen ze nog een glimp van de koning op te vangen.

Link naar de uitzending

“Ik kan geen zwaantje meer aan de ringen.” 

Meneer Sorgdrager is 98 jaar geworden. Zijn familie heeft speciaal voor hem een draaiorgel geregeld. Kleindochter Merla heeft mooi opnames voor ons gemaakt. Een vrolijke uitzending dus. Veel mensen zijn ook blij met hun eerste prik. En als je op je 80ste nog een nieuwe liefde vindt, dan is dat eveneens reden tot vreugde. Het overkwam de nu 89 jarige Hans Broens. Hij en zijn 92-jarige vriendin MaryAnn vertellen daarover. Natuurlijk mag in deze feestelijke uitzending een “Steunkous van de Week” niet ontbreken. Meneer Sordrager heeft zijn dochter Jetty genomineerd!

Link naar de uitzending

“Ik wil jullie graag een hart onder de riem steken.” 

Vandaag zijn we neergestreken aan een tafeltje onder de luifel van een tennisbaan. Een goede reden om van verschillende mensen te horen hoe zij zich door het leven slaan. We bellen met Nadja uit de Oekraïne. Zij inspireert ons omdat zij op 66-jarige leeftijd een nieuw leven begon in Amsterdam. Zij spreekt nu op haar 80ste de Nederlandse taal en is 13 jaar lang gelukkig geweest met de Nederlandse Jacob. Stijn Dijkema heeft ons nummer gebeld met informatie over zijn voorstelling “Hart onder de riem”. De voorstelling komt aan huis en kan ook kado gegeven worden aan iemand die wel een opsteker kan gebruiken.

Link naar de uitzending

“Ik weet dat ik het ergens voor doe.” 

We hebben nog niet genoeg eieren gegeten na de Paasdagen en zitten daarom in een tuinhuisje waar wilde kippen rondscharrelen. De 61-jarige Wim woont al 41 jaar in een zelfgemaakte boomhut aan de Amstel. Hij vertelt over zijn bijzondere leven. Stagiaire Karima vindt de Ramadan een eitje en stagiaire Mariella legt uit wanneer zij zich een eitje voelt. Freek heeft een gedicht ingesproken en natuurlijk leest Ada Biesheuvel op de eerste dinsdag van de maand een mooi verhaal voor.

Link naar de uitzending

“Soms kan zorg een verrijking van je leven zijn.” 

Vandaag hebben we de Nederlandse Captain Tom Moore aan de telefoon; Captain Hendrik Haan! Hij is 94 jaar en zamelt geld in voor Kika door rondjes te lopen samen met de andere bewoners van verzorgingstehuis Hoog Duinen in Schoorl. De steunkousreporter heeft de wandelschoenen ook aangetrokken en spreekt openhartig met mensen op straat. Onze Thea (95) bellen we op in het ziekenhuis. Ze houdt de moed erin. Net als de 88-jarige Jo die zichzelf een gezegend mens voelt. We herdenken de afgelopen week overleden Ben Uffink, oud-voorzitter van de cliëntenraad van Buurtzorg. We herhalen een advies dat hij tien jaar geleden gaf.

Link naar de uitzending

“Zodra u weer gezond bent, is een prioriteit toch wel de kapper!” 

De lente is begonnen! Dat geeft ons weer nieuwe moed. Vooral vroeger kregen mensen vaak zin in een voorjaarsschoonmaak. Bella en Hans Beerends halen herinneringen op en spreken over hun lentegevoelens, evenals mensen op straat. Huistroubadour Jost zingt een zelfgeschreven schoonmaak lied, en opruim-coach Astrid van der Peet geeft wat opruimtips. Volgens Peter moet als je ziek bent, al je energie naar je beter voelen gaan. Pas als je je beter voelt is er weer ruimte voor de kapper. Er is een schone boodschap ingesproken door Janna Handgraaf. Zij heeft een nieuwe voorstelling voor mensen die niet het huis uit kunnen en is te boeken!

Link naar de uitzending

“Dat deden ze vroeger niet.” 

Een compliment kan ons veel goed doen. Ada Biesheuvel vinden we geweldig omdat ze ons elke maand een mooi verhaal voorleest. Hans Poortvliet schreef samen met Frank van Marwijk Het grote complimentenboek en is aan de telefoon. Oom Piet vertelt ons wat hij het mooiste compliment vindt dat hij in zijn 100-jarige leven heeft gekregen. Ellen heeft een leuke Corona hobby bedacht, columnist Hans groet ons en huistroubadour Jost verwend ons met een lied in stijl. Genoeg reden om vaste medewerkers de lucht in te steken en ons zelf en onze luisteraars daarbij niet te vergeten. Volgens oud-verpleegkundige Corien (87) gaven mensen elkaar vroeger minder snel een compliment. Radio Steunkous is blij dat het tegenwoordig vaker gebeurt!

Link naar de uitzending

“Mijn man heeft geen smaak en geen reuk.” 

Veel mensen die met Corona in aanraking komen hebben last van reuk en smaakverlies. Hoe is dat eigenlijk? Aan de telefoon geeft Kirsten Jaarsma van de vereniging Anosmie. uitleg en vertelt hoe je je reuk weer kunt trainen. Leuk om te horen is dat Joke Boon op haar vierde haar reuk en smaak verloor maar toch culinair journalist is geworden. Ze schreef o.a. het boek Eerste hulp bij reukverlies. De Radio Steunkous reporter spreekt met veel mensen op straat en een Zeeuwse tante van Lijn vindt dat de lockdown niets is vergeleken bij de twee jaar dat zij niet naar school kon vanwege de oorlog.

Link naar de uitzending