Drenthe

Frans is een theaterpop van kunstenares Johanneke. Ze woont in het dorpje Altena. Frans is geïnspireerd op haar oude, overleden vader. Hij is de eerste die we in Drenthe spreken. “Je bent zo oud als je je voelt” is het motto van Frans.

Drenthe 8  Drenthe 5  Drenthe 6

In Drenthe zijn we benieuwd naar de expositie “Wat een beeld van een verpleegkundige”, Initiatiefnemer is oud verpleegkundige Johan Lambregts. Hij heeft de stal van zijn boerderij in Meppen om laten bouwen tot tentoonstellingsruimte. Een inspirerende plek waar nagedacht kan worden over hoe verpleegkundigen het beste bij kunnen dragen aan de zorg, nu en in de toekomst.

In de tuin heeft hij een monument opgericht voor 11 invloedrijke verpleegkundigen. In een kring van stenen staan zij op een foto tentoongesteld en worden gepresenteerd als keien in het vak.

Hoe verpleegkundigen kunnen bijdragen aan een goede oude dag staat daarom centraal in deze provincie. We zijn op bezoek bij oud Buurtzorg verpleegkundige Marion in Rolde en we logeren onverwacht bij de bijna 80 jarige oud-verpleegkundige Marjan, die haar huis graag na wil laten aan Buurtzorg.

Drenthe 4  Drenthe 3  Drenthe 7  

De Drentse boer Jan Roelof heeft geen moeite met ouder worden. Hij is op zijn 80ste nog kampioen melken geworden en gelooft dat het boeren vak te vergelijken is met de verpleging.

Verder ontmoeten we veel sportieve senioren die aan het bewegen zijn. Ook in deze provincie is het naoberschap populair. En we horen van Hans over kangoeroe woningen en Taarlo veur mekaar, een club die probeert zoveel mogelijk hulp te organiseren met vrijwilligers.

Aan het eind van de week blijken we niet zo goed rekening gehouden te hebben met de voorjaarsvakantie. We kunnen nergens onderdak vinden dus ploeteren door de regen alvast naar Overijssel.

Daar vinden we onderdak! Bij de receptie van Buitenplaats Gerner in Dalfsen, een locatie waar je in een huisje of een tent kan genieten van het Overijsselse Vechtdal, worden we gastvrij verwelkomd en mogen we werken.

En dat niet alleen; Johan, de eigenaar van het heerlijke park, is een vader van een Buurtzorg collega. Hij vindt onze tour zo sympathiek dat we gratis onderdak krijgen in een 8-persoons tent! En de 108-jarige tante Es leeft met ons mee!

Drenthe 9  Drenthe 1  

Drenthe 13  Drenthe 10  

Drenthe 11