Friesland

We beginnen bij Anneke van Team Harlingen Zuid en Feikje van Team Harlingen Midden. Zij ontvangen ons op een Buurtzorg kantoor net buiten het centrum. Feikje vertelt over haar preventie project om mensen die dementie hebben zolang mogelijk mee te laten doen in de gemeente. We horen verder dat de vergrijzing in het eigenwijze stadje groot is. De mensen zijn honkvast. Familiebanden zijn sterk en intensief.

Jan en Jannie Bolt hebben een typisch Harlings familieverband. Jan is 90 en is zijn leven lang chauffeur geweest. Veel van zijn kinderen zijn ook gaan rijden en wonen in de buurt. Het blijven werken houdt hem jong. We bewonderen zijn nieuwste paradepaardje.

 Friesland jan met auto 

We fietsen verder naar Johan Erents. Hij  is lid van Hoop; Harlingen Onafhankelijke Ouderen Partij. Zijn oude dag wordt lichter door zijn politieke activiteiten maar vooral ook door de “Oude zeunen”. Een club van oude Harlingers die elke werkdag van 9.00 tot 10.30 bij elkaar komen in een voetbalkantine. Hij zou het prachtig vinden wanneer in alle Nederlandse kantines “Oude zeunen” clubs zouden ontstaan. Hij vindt dat we meer in wij moeten denken en minder in ik.

Verder fietsend door Friesland helpt het Buurtzorg Team Gytsjerk, die in een oude melkfabriek zijn gehuisvest, ons aan Minne en Tineke die al meer dan 65 jaar samen zijn. Het stel ontvangt ons spontaan en vertellen hoe zij het samen nog redden.

Friesland BZ team Giekerk  Friesland Minne en Tineke 

In Oenkerk logeren we bij Marian en Jildert. Via hen maken we kennis met Mienskip. Een Fries woord voor naar elkaar omzien. Zij zijn actieve leden van Trynwalderein, een organisatie die het voor elkaar zorgen in de praktijk brengt. Het echtpaar spant zich, als gepensioneerde zestigers, vrijwillig in voor ouderen en hulpbehoevende in hun buurt. In de hoop dat anderen, als zij hulp nodig hebben, ook naar hen omkijken.

In de streek voelen mensen zich van oudsher vanzelfsprekend met elkaar verbonden  Een oude rijke boerin Tryntje heeft haar 7 zonen een stuk land nagelaten met de opdracht daar een kerkje op te bouwen. Alleen zoon Wiens is dat niet gelukt maar de rest van de zonen wel. De dorpjes liggen dicht bij elkaar en vormen het gebied Trynwalderein.

In Giekerk bezoeken we de vrienden fietsclub van oude mannen die zich “De olde fietsers ut Trynwalden” noemen. Elke werkdag om 13.00 verzamelen zij zich bij het huis van Piet voor een stevige fietstocht met elkaar. Hun vriendschap, de humor, de regelmaat en de beweging houdt hen zo fit mogelijk.

Friesland Piet en vrienden  Friesland vertrek Minne en Tineke

Op de valreep maken we nog de geboorte van twee kleine bokjes mee. Friesland bokke!